Terzić o odnosima s RH: Ukinuti međudržavno vijeće za suradnju

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara BiH Adnan Terzić smatra da je međudržavno vijeće za suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine zastarjeli oblik djelovanja i da odnose dvije zemlje treba razvijati na razini vlada i ministarstava.

"Mislim da su prošla vremena kada se o odnosima BiH i Hrvatske razgovaralo u kontekstu raspada bivše države. Mi se sada krećemo od Daytona prema Bruxellesu i taj proces treba prilagoditi odnosima dviju država", kazao je Terzić u intervjuu kojega je u nedjelju objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Terzić ističe kako se u proteklim godinama puno toga promijenilo u obje zemlje te da stoga Vijeće za suradnju utemeljeno nakon Daytona sada gubi smisao.

Jačanje držvne vlasti u BiH te odluku Hrvatske o odricanju od posebnih paralelnih veza s Federacijom BiH po njegovu su sudu među najznačajnijim elementima koji sada traže nove oblike suradnje.

"Otvorena pitanja između dvije države stoga treba rješavati na razini ministarstava i vlada", kazao je bosanskohercegovački premijer dodavši kako očekuje da će to ubrzo shvatiti i Predsjedništvo BiH kao i hrvatski predsjednik.

Komentirajući susret što ga je početkom tjedna u Zagrebu imao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, Terzić je potvrdio kako je tom prigodom posebice razgovarano o statusu luke Ploče.

"Jasno mi je da, kada su Ploče u pitanju, Sanader ne može ići na dogovor poput onoga kojega sam postigao s Račanom prije nekoliko godina. Predsjedništvo BiH nije prihvatilo taj dokument tako da sada očekujemo s hrvatske strane novi prijedlog", izjavio je Terzić dodavši kako drži da bi taj novi prijedlog bio "nepovoljniji".

Detaljni razgovori o tome, kako je naavio, mogu se očekivati krajem studenog kad bosanskohercegovački ministri planiraju putovati u Zagreb.

Uz razgovore o statusu luke Ploče očekuju se i oni o imovinskim pitanjima.

"Pitanje imovine prioritetno je. Razne procjene (bh-imovine u Hrvatskoj) kreću se i do dvije milijarde dolara, što privatne što državne i mi ćemo se potruditi da se to pitanje pokrene s mrtve točke", kazao je Terzić.

On je pojasnio kako hrvatske vlasti nude da građani BiH imaju u Hrvatskoj zagarantirana imovinska prava na način na koji je to slučaj s Nijemcima no Terzić drži kako nema razloga da ne vrijedi puni reciprocitet jer hrvatski državljani u BiH imaju neograničeno pravo posjedovanja nekretnina.

Pročitajte više