Terzić od vlasti SAD zatražio oslobađanje "alžirske skupine"

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić uputio je vlastima Sjedinjenih Država službeni zahtjev za oslobađanje četvorice bosanskohercegovačkih državljana alžirskog podrijetla koji su od 2002. godine zatvoreni u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, prenose u četvrtak sarajevski dnevni listovi.

Sam Terzić potvrdio je za "Oslobođenje" kako je u srijedu u Washington poslao takav zahtjev, no odbio je govoriti o njegovom sadržaju.

Prema navodima "Dnevnog avaza", pismo je upućeno američkoj državnoj tajnici Condoleezi Rice.

Vlasti BiH na zahtjev američke strane izručile su početkom 2002. godine američkim vojnicima iz sastava tadašnjeg SFOR-a skupinu od šest svojih naturaliziranih državljana podrijetlom iz Alžira i Jemena.

Oni su uhićeni 2001. godine pod sumnjom da su pripremali teroristički napad na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Otkriveni su zahvaljujući opsežnim protuterorističkim mjerama što ih je američka vlada poduzela nakon napada na New York i Washington 11. rujna.

Tijekom istrage što su je provele vlasti BiH utvrđeno je kako su dvojica od ove šestorice državljanstvo stekli protuzakonito pa im je ono oduzeto.

Obitelji izručenih žalile su se Domu za ljudska prava BiH što je do 2004. godine bila najviša pravosudna instanca zadužena za ovo područje u toj zemlji.

Dom je zaključio kako su izručenjem ove šestorice vlastima zemlje u kojoj im prijeti smrtna kazna narušena njihova temeljna ljudska prava te je Vijeću ministara BiH naložio poduzimanje hitnih mjera koje bi dovele do njihova oslobađanja.

Predstavnik Ministarstva pravde BiH 2004. godine posjetio je u Guntanamu zatočene državljane te zemlje pri čemu je obaviješten da protiv njih nije podignuta nikakva formalna optužnica.

Obitelji izručenih početkom tjedna prosvjedovale su pred sjedištem Vijeća ministara BiH nakon čega je vlada dala suglasnost premijeru Terziću da zatraži oslobađanje "alžirske skupine".

Pročitajte više