Theresa May i dalje pokušava dobiti potvrdu ugovora o Brexitu

Foto: EPA

BRITANSKA premijerka Theresa May i dalje se trudi uvjeriti parlamentarne zastupnike da je nacrt ugovora o Brexitu koji je ispregovarala s Europskom unijom dobar te da ga trebaju potvrditi. 

Premijerka je danas govorila na jednoj konferenciji u Velikoj Britaniji na kojoj je ustvrdila kako je ugovor o Brexitu ispregovaran u potpunosti. 

Bio je to njezin odgovor na tvrdnje torijevaca u parlamentu koji od nje zahtijevaju neke preinake u ugovoru o Brexitu. 

Poruka iz Europske unije

Ministri iz 27 zemalja EU-a danas su se pak sastali u Bruxellesu u kojemu rade na političkoj deklaraciji koja će odrediti budućnost odnosa između Europske unije i Velike Britanije. Sporazum o Brexitu bi trebao biti potpisan ove nedjelje u Bruxellesu. 

Michael Barnier, glavni pregovarač Europske unije, pozvao je danas strane da ostanu mirne i da se fokusiraju na budućnost ugovora. Govoreći na konferenciji u Bruxellesu nakon sastanka s predstavnicima preostalih 27 zemalja članica rekao je: "Nalazimo se na odlučnom trenutku u ovom procesu. Nitko ne bi trebao izgubiti iz vida napredak koji smo postigli u Bruxellesu i Londonu."

Rekao je da je ugovor o Brexitu pošten i izbalansiran te kako su obje strane željele izbjeći tzv. backstop. 

Rekao je i da prijelazno razdoblje ne može biti neograničeno te kako se mora raditi o fiksnom prijelaznom roku.

Sporazum koji se proteže na 585 stranica naišao je na brojne kritike u Velikoj Britaniji. Dvoje ministara u vladi Therese May su zbog ovakvog sporazuma o Brexitu dali ostavku. Osim toga, kako javlja BBC, špekulira se i o tome jesu li torijevci skupili dovoljno potpisa da zatraže opoziv premijerke. 

Pročitajte više