Tijela dvojice alpinista pronađena na Himalaji nakon 30 godina

Facebook: Steve Aisthorpe

TIJELA dvojice alpinista Kristinna Runarssona i Thorsteinna Gudjonssona pronađena su na Himalaji nakon trideset godina, javlja CNN.

Slučajno ih je pronašao jedan američki planinar u podnožju ledenjaka.

Steve Aisthorpe išao je 1988. godine na ekspediciju na Himalaju sa svoja dva prijatelja. Cilj im je bio stići na vrh planine Pumori koja je visoka 7161 metar, a koja se nalazi u blizini Mount Everesta. Aisthorpe se prilikom putovanja razbolio i nije mogao nastaviti putovanje, ali je ohrabrio svoje prijatelje da nastave i pokušaju stići do cilja.

Zvao ih je, ali nitko se nije odazivao

Kada se oporavio i stigao do njihovog kampa, vidio je da nema nikoga u crvenim šatorima. Zvao ih je, ali se nitko nije odazivao. Smatra da su se, prema poziciji postavljenih užadi, pokušali popeti do samog vrha kada im se dogodila neka nezgoda.

U džepu jednog od dvojice preminulih alpinista pronađena je rola filma. Stručnjaci sada rade na njenom razvijanju. Prijatelji i članovi obitelji nadaju se kako će fotografije možda otkriti što se točno dogodilo.  

“Vjerujem da je pronalazak tijela naših dragih prijatelja Thorsteinna i Kristinna opet rastužio sve one koji su ih voljeli. No, također nas je povezao i nadam se da će nam pomoći da se s vremenom pomirimo s tim nesretnim događajem“, rekao je Steve Aisthorpe.

Aisthorpe vjeruje kako su tijela njegovih prijatelja završila u podnožju planine zbog povlačenja ledenjaka. Odvezena su u Kathmandu gdje će biti kremirana. Nakon toga, njihov pepeo će vratiti na Island.

Sin je isti tata

Djevojka Kristinna Runarssona je za vrijeme te kobne ekspedicije bila trudna i čekala njegov siguran povratak.

“Pet mjeseci nakon što smo saznali da je izgubio život na ekspediciji, na neki smo ga način dobili nazad. Njegov sin je čista slika i prilika svog tate“, rekao je Runar Gudbjartsson, otac Runarssona.

Pročitajte više