Tip koji je prijavio Josipu Lisac osumnjičen da je bolesnom starcu ukrao 2,6 mil. kn

Foto: Facebook/FaH

DUBROVAČKA policija sumnjiči 45-godišnjaka da je prevario preminulog, a tada teškog bolesnika, prodavši njegovu imovinu i preuzevši mu tvrtku, čime je zaradio najmanje 2,6 milijuna kuna.

Taj 45-godišnjak je, kako javlja Dubrovački dnevnik, Boško Županović koji je došao do medijske pozornosti kada je nakon inauguracije predsjednika Zorana Milanovića kazneno prijavio izvođačicu himne Josipu Lisac zbog "zavijanja i izrugivanja". 

Osim prijavljivanja Josipe Lisac, Županović, kojem se prije nešto više od deset godina sudilo za niz prijevara, imao je i drugih ambicija i aktivnosti, vrlo sličnih onima zbog kojih mu se već sudilo.

Bolesnom starcu ukrao 2,6 milijuna kuna

Policija Županovića, naime, sada sumnjiči da je lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveo teško oboljelog u zabludu, navodeći ga da mu stavi na raspolaganje svoju imovinu, koju je uz punomoć prodavao, a svu zaradu zadržao.

Time je, bez znanja oštećenog, prodao više njegovih nekretnina u Dubrovniku za 700 tisuća kuna, a potom i postao vlasnik njegove tvrtke, čime mu je nanio dodatnu materijalnu štetu od 1,5 milijuna kuna.

"Preostalu imovinu oštećenog osumnjičeni je prodao sam sebi, bez da je o tome obavijestio oštećenog niti mu za to predao novac", ističu iz policije.

Navode kako protiv osumnjičenog podnose kaznenu prijavu državnom odvjetništvu u redovnoj zakonskoj proceduri.

O Županoviću, koji se predstavlja kao pravnik i poduzetnik, Index je nakon njegove prijave Josipe Lisac, Index je ekstenzovno pisao, a poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo tada nam je bio rekao kako je Županović prevarant i policijski doušnik te da ga je i on kazneno prijavio. On se Županovića sjeća s prijelaza stoljeća i iz vremena suđenja "zločinačkoj organizaciji".

> Tko je tip koji je prijavio Josipu Lisac? Prevarant, bjegunac i doušnik policije

> Pravnik kazneno prijavio Josipu Lisac zbog pjevanja himne, nazvali smo ga

Tko je Boško Županović? Prevarant i bjegunac

"Kolega Rajko Mlinarić, koji je tada radio u mom uredu, a sad je sudac Ustavnog suda, zastupao je Županovića u pokušaju odgode ili smanjenja zatvorske kazne. Međutim, Županović se kod nekog čovjeka predstavljao kao zaposlenik mog ureda i uzeo mu akontaciju za zastupanje. Čovjek mi je došao u ured i sve ispričao pa sam protiv Županovića odmah podnio kaznenu prijavu", prisjetio se Nobilo događaja od prije gotovo dva desetljeća.

Kako je Index pisao početkom godine, na portalu zagrebačkog Pravnog fakulteta ostala je zabilježena sudska crtica o Bošku Županoviću:

"U nastavljanju istrage o aferi u pravosuđu istražni sudac iz Rijeke Veljko Miškulin saslušat će na Županijskom sudu u Zagrebu nekoliko svjedoka. Iskaz bi trebali dati predsjednik Općinskog suda u Dugom selu i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu koji su, na osnovi medicinske dokumentacije, potpisali odgodu za izvršenjem zatvorskih kazni Boška Županovića. Županović ima već mnogo kaznenih djela zabilježenih u dosjeu, a nakon što je uhvaćen u švercu ljudi i bijega iz Hrvatske MUP je za njim raspisao međunarodnu tjeralicu. Dok je služio zatvorsku kaznu zbog prijevare 1995. u Dubrovniku nad njim je obavio vještačenje specijalist neuropsihijatar dr. Niko Glavić. Kod Županovića je našao 'poremećaj osobnosti u vidu psihopatski strukturirane ličnosti' te je ocijenio da je Županovićeva sposobnost upravljanja vlastitim postupcima umanjena, no ne bitno."

"U istrazi o aferi u pravosuđu Županović je bio ključni svjedok tužiteljstva, ali je nakon prikupljanja novih dokaza ubrzo postao prvookrivljeni", stoji na portalu Pravnog fakulteta. Afera u pravosuđu koja se spominje u ovoj crtici završila je ostavkom tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog. Županović je Ortynskom u procesu protiv "zločinačke organizacije" trebao poslužiti kao svjedok za tezu da odvjetnici optuženih podmićuju suce.

Županović je, javljaju slovenski mediji, i dalje aktivan u nogometnom biznisu. Upravlja nogometnim klubom Koper i utjeruje njihove dugove.

Ovaj domoljub koji je sad optužen da je pokrao starca za 2,6 milijuna kuna na Facebooku se inače hvaliu fotografijama s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem, Kolindom Grabar Kitarović...

Pročitajte više