Tisuće žena u Njemačkoj natjerano na brak: Pištoljima im roditelji prijete smrću

VIŠE od tri tisuća žena i djevojaka, uglavnom iz muslimanskih obitelji od kojih su mnoge i maloljetne, su u 2008. godini u Njemačkoj prisiljene na brak.

Prva njemačka državna studija ovog tipa je otkrila kako je 2008. godine, to je posljednja godina za koju su mogli skupiti podatke, 3443 žena bile prisiljene na brak. Većina njih je stara između 18 i 21 godinu, dok je trećina mlada od 17 godina, piše AFP.

Prijete im smrću

Gotovo sve su iz imigrantskih obitelji doseljenika iz država kao što su Turska, Srbija, Kosovo, Crna Gora, Irak i Afganistan. "Oni koji prisile svoju djecu da se vjenčaju za nekoga koga ne vole, ili za potpunog stranca, protivno njihovoj volji počinili su brutalni čin protiv njih", kazala je njemačka ministrica Kristina Schroeder predstavljajući studiju koju je platilo njezino ministarstvo.

Više od polovine njih su premlaćivane ili psihički zlostavljane kako bi ih se prisililo na brak. Više od četvrtine djevojaka su prijetili oružjem ili su im rekli da će ih ubiti, ako se ne vjenčaju.

Studiju je napravio privatni fond i organizacija za ženska prava na temelju podataka koje su dobili u centrima za pomoć žrtvama, školama i imigrantskim udrugama. Njemačka je prošle godine usvojila zakon po kojem je prisiljavanje na brak kazneno djelu za koje se ide u zatvor i do pet godina.   

Pročitajte više