Tjedan reformacije počeo tribinom o reformaciji

Tribinom o reformaciji počeo je večeras "Tjedan reformacije" koji u povodu Dana reformacije, 31. listopada i 487. obljetnice početka tog pokreta po prvi put organizira Forum evenđeoskih pastora i propovjednika zagrebačkih kršćanskih crkava reformacijske baštine. L

O reformaciji u suvremenoj katoličkoj teologiji govorili su večeras u Europskom domu dr. Stanko Jambrek i redovni profesor zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Juraj Kolarić.

Krist, Sveto pismo, vjera i milost četiri su načela pokreta reformacije, rekao je Jambrek ističući kako ta načela vrijede i danas jer crkva treba biti u stalnom procesu reformacije.

Dok je reformacija u 16. i 17. stoljeću bila borba za ispravnu doktrinu (učenje), danas je to borba za Božju blizinu i prisutnost, ustvrdio je Jambrek.

Reformacija počinje 31. listopada 1517. kada je Martin Luther objavio 95 teza o oprostima, izvjesivši ih na vrata dvorske crkve u Wittenbergu.

Riječ je o pokretu za duhovnu obnovu crkve koji ju poziva da se vrati izvoru, odnosno Bibliji, i odbaci sve ono što nije u skladu s tom jedinom istinom, istaknuo je Jambrek.

Kolarić je rekao kako je proslava Dana reformacije prilika da osmislimo sadašnjost i isplaniramo budućnost, da govorimo istinu s ljubavlju.

"Tjedan reformacije" nastavlja se sutra navečer predstavljanjem knjiga izdavača reformacijskih crkava u knjižnici "Bogdan Ogrizović", u četvrtak predstavom "Put kršćanina", u petak koncertom, a završit će zajedničkim bogoslužjem u subotu u Kršćanskom centru "Riječ Života".

U "Tjednu reformacije" sudjeluju Kristova crkva, Crkva Cjelovitog evanđelja, Evanđeoska pentekostna crkva "Svetog Trojstva", Evanđeoska pentekostna crkva "Jelenovac", Evanđeoska crkva "Zajednica Kristovih učenika" i Kršćanski centar "Riječ Života".

(Hina) xbma yjn

Pročitajte više