Tko je privedena Ana Karamarko? Karamarkova žena zbog koje je pala Oreškovićeva vlada

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

ANA KARAMARKO, supruga bivšeg šefa HDZ-a i bivšeg potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, uhićena je jutros u akciji USKOK-a koji je upao u sjedište njene tvrtke Drimia. Sumnja se da su se od početka 2017. do kraja 2019. godine naplaćivale nepostojeće usluge preko lažnih faktura, a osim Karamarko uhićeno je još tridesetak osoba. Podsjetimo kako je poslovanje upravo ove tvrtke Drimia bilo izravni povod za pad vlade Tihomira Oreškovića i dolazak Andreja Plenkovića prvo na čelo HDZ-a, a onda i vlade nakon izvanrednih izbora. No, tko je Ana Karamarko? Krenimo redom.  

Prodavala je oglase

Ana Karamarko završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, a nakon toga radila je u grupaciji EPH Ninoslava Pavića gdje je bila direktorica marketinga. Posao Ane Karamarko, tada Šarić, svodio se uglavnom na prodaju oglasnog prostora u tiskovinama u vlasništvu EPH, i to Jutarnjeg lista, Globusa i ostalih. Početak veze s Tomislavom Karamarkom preklapa se s datumom odlaska iz EPH te odlukom za odlazak u poduzetničke vode.

Upoznala Karamarka i otišla u poduzetničke vode

Tvrtka Drimia sa sloganom "Samo je san stvarnost" pokrenuta je 2012. godine upravo kada je i Karamarko postao šef HDZ-a. Te početne godine imali su prihode u visini od 1,7 milijuna kuna i samo jednu zaposlenu osobu. Riječ je o prilično nevjerojatnom poslovnom rezultatu. Koliko je to senzacionalan uspjeh svjedoče i podaci konkurencije. Primjerice, tvrtka Manjgura Krešimira Macana osnovana je 1997. godine, a imala je te godine 2,7 milijuna kuna prihoda s osam puta više ljudi. Hauska i Partner 5,7 milijuna kuna s 12 zaposlenika, kao i Madison Consulting, a jedan od lidera u toj branši Millenium promocija imala je 9,2 milijuna kuna.

Sjajan start nije viđen još od doba Ratka Mačeka

Tako sjajan start za jednu agenciju nije viđen još od vremena Ratka Mačeka, bivšeg glasnogovornika vlade, kada je njegova tvrtka MPR u prvoj godini imala prihod 7,9 milijuna kuna. Mačekov Promotor bavio se savjetovanjima pa je u prvoj godini imao prihod od 2,3 milijuna kuna. 

"Činčile su zakon", "Oživi me", "Hrvatska kuća srca" - samo su neke od vidljivih kampanja koje je radila tvrtka Drimia u vlasništvu Ane Karamarko u prve dvije godine. Naime, "mala boutique agencija", kako je svojedobno Karamarko opisala svoju tvrtku, većinom se bavila zabavnim promocijama, frizerskim salonima te borbom za prava životinja. 

Stručnjak za energetiku pa otvorila frizerski salon

No, onda je buknula afera Konzultantica. Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a i dobar prijatelj aktualnog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, preko svoje tvrtke Peritus gotovo pune dvije godine plaćao je usluge savjetovanja tvrtki Drimia. Za usluge savjetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu plaćao je 2500 eura mjesečno, a ugovor je trajao tri godine i 11 mjeseci. Do danas je ostalo nejasno kako je ta mala tvrtka mogla dobiti ozbiljan ugovor o praćenju energetskog tržišta vrijedan pola milijuna kuna, a da glavna referenca nije njezin suprug, šef HDZ-a Tomislav Karamarko. 

U 2015. godini Ana Karamarko osnovat će Opium iza kojeg se krije običan frizerski salon, da bi na kraju otvorila i salon za kućne ljubimce.   

Kako je pala vlada Tihomira Oreškovića

No, vratimo se na aferu Konzultantica. Karamarko je prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje je 15. lipnja 2016. godine ustanovilo da je Tomislav Karamarko kao potpredsjednik vlade bio u sukobu interesa. Sporno je bilo što je Karamarko iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om. Bio je to povod za raspad vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem te za nove izbore. Karamarko se odlučio povući, a na čelo HDZ-a došao je Andrej Plenković. 

Karamarko je nastavio borbu protiv Povjerenstva pravnim putem. Upravni sud, pa Visoki upravni sud pravomoćno je potvrdio da je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba bilo u pravu u slučaju Tomislava Karamarka. Žalio se i Ustavnom sudu. Ustavni sud nije poništio odluku Povjerenstva, već je ukinuo odluke upravnih sudova koji nisu dovoljno jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva.

Podsjetimo kako je Karamarko više puta najavljivao povratak u politiku te ulazak u borbu za šefa HDZ-a na nedavno održanim unutarstranačkim izborima, no uvijek bi se i povlačio nakon najava. 

Pročitajte više