Tko je Bandićev vozač Zdravko Krajina?

Foto: FaH / Dalibor Urukalović/PIXSELL / Sanjin Strukić/PIXSELL

“HAJDE pusti Zdravka doma, ja ću te odvesti”, rekao sam prije više od desetljeća Dušku Ljuštini, tadašnjem zagrebačkom pročelniku za kulturu. Zasjeli smo u pokojnom restoranu Palmeta, noć se oduljila, a Zdravko Krajina je sjedio u službenom automobilu parkiranom na pločniku Palmotićeve ulice.

Posljednjih dana Zdravko Krajina se našao u fokusu javnosti jer je otkriveno da je taj vozač u Gradskoj upravi, koji povremeno vozi i gradonačelnika Milana Bandića, za sitan novac dobio 51 kućicu na Trgu bana Jelačića pa ih za poprilično velik novac dao u podnajam za sajamsku ponudu. 

Vozio Duška Ljuštinu

Zdravko Krajina i njegov poduzetnički uspjeh neodvojivi su od Duška Ljuštine. Nekadašnjeg prvog čovjeka zagrebačke kulture Krajina je vozio desetak godina, imao je njegovo neograničeno povjerenje i zasigurno se naslušao svega jer je Ljuština bio pasionirani korisnik mobitela – ponekad ga se znalo zateći i s dva na ušima jer bi razgovarao s dvije osobe istovremeno.

U zajedničkim godinama provedenim u automobilu nije nastalo samo povjerenje nego i sklonost istom biznisu. Sajamskim kućicama i ponudom bavio se i Ljuštinin sin Damjan. Tvrtka s kojom je Damjan Ljuština povezan zove se Kokoš ili jaje, a ta firma jedan je od gospodara zagrebačkog Adventa. U toj firmi njegova žena je prokuristica. Upravo on i žena mu s još par ljudi, kako su pisali mediji tih godina, osmislili su projekt Fuliranje.

Sada je dio cijelog kolača pripao i Krajini, doduše u nešto manje atraktivnom periodu. 

Zaradit će najmanje dvije godišnje plaće

Zahvaljujući tom poslu vrijednom oko 250 tisuća kuna, Krajina će u tjedan dana zaraditi više od onoga što u dvije godine zaradi kao vozač. Njegova osnovna plaća je, tvrde nam upućeni, između 6 i 7 tisuća kuna.

“Nitko od njih ionako ne živi od plaće, nego od dodataka. Tu su dnevnice, prekovremeni, dežurstva. Na tome vozači zarade još jednu plaću”, kaže nam izvor iz zagrebačke Gradske uprave.

Naravno da su ti dodaci rezervirani za one koji voze moćnije članove Gradske uprave jer najviši šefovi imaju pravo na vozača 24 sata dnevno, kamo god išli.

Po tjedan dana u Lici

“Krajina je s Ljuštinom znao provesti i po sedam dana u Lici. Ljuština tamo ima imanje pa bi samo nestali”, rekao je naš izvor, koji dodaje da da im se tamo znao pridružiti i sam Bandić.

Od gableca do gospodara Adventa

Osim s Damjanom Ljuštinom, Zdravko Krajina povezan je s još jednim gospodarom Adventa. Upravo je Krajina Bandiću doveo Denisa Mohenskog koji nikada nije volio govoriti o svojim poslovima na Adventu. Međutim, iz pouzdanog izvora doznajemo da je njegov uspjeh s adventskim kućicama počeo s običnim gablecom. Zdravko Krajina je volio topli obrok u radnom danu pojesti na Remizi kod Mohenskog, sprijateljili su se i upoznao ga je s Bandićem i tako je sitni ugostitelj došao do najatraktivnijih lokacija Adventa. 

Milijun kuna godišnje

Zdravko Krajina gledao je uspjehe sina svog nekadašnjeg šefa i prijatelja kod kojeg je gablecovao te je očito shvatio da bi i sam mogao pokušati nešto slično pa se prije nekoliko godina i on ubacio u biznis sa sajamskim kućicama. Prema Indexovoj računici, na iznajmljivanju kućica i štandova mogao bi zaraditi i milijun kuna godišnje.

Za Bandića muljao na sudu

Na koncu dovoljno je usluga napravio Bandiću. Za njega je prolazio kroz crveno svjetlo, iz Samobora u kojem stanuje u Hercegovinu je, tvrdi samoinicijativno, doveo mesara i kobasičara da pokolju svinje i naprave kobasice Bandićevoj sestri. Za njega je neuvjerljivo svjedočio i na sudu, što je sutkinju navelo na opasku upućenu i njemu i ostalim Bandićevim vozačima.

"Bilo bi vam lakše da malo govorite istinu", rekla je sutkinja.

Pročitajte više