Tko je za Trumpa najveći neprijatelj Amerike? Mediji

SAMO nekoliko sati nakon što se vratio s puta na kojem je nahvalio jednog od najgorih svjetskih diktatora, sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, američki predsjednik Donald Trump proglasio je "lažne vijesti" najvećim neprijateljem SAD-a.

"Jako je smiješno gledati Lažne Vijesti, posebno NBC i CNN. Oni se snažno bore kako bi umanjili dogovor sa Sjevernom Korejom. 500 dana ranije, 'molili' bi za ovaj dogovor - izgledalo je kao da bi rat mogao izbiti. Najveći neprijatelj naše zemlje su Lažne Vijesti koje tako lako promiču budale!" napisao je Trump u nevjerojatnom tweetu.  

 

 

"Koji dogovor?"

Novinarka New York Timesa Maggie Haberman odgovorila je na tweet svojim tumačenjem Trumpove poruke: "Netko je nesretan s naslovima koji reflektiraju ono što se dogodilo umjesto onoga što on želi da kažu da se dogodilo." 

Voditelj MSNBC-ja Lawrence O'Donnell ironično se upitao: "Koji dogovor? Nema dogovora sa Sjevernom Korejom." SF autor Patrick S. Tomlinson Trumpu je na tweet odgovorio izravno: "Nitko nije molio za ovaj 'dogovor' bez obveza ili inspekcija. Molili bi za dogovor poput onog s Iranom koji si ti uništio kao ljubomorno dijete."

Trump medije neprijateljima američkog naroda prozvao i ranije

Profesor novinarstva Dan Gillmor napisao je pak poruku novinarima općenito: "Dragi novinari, kad netko proglasi rat protiv vas i vaše slobode izražavanja, imate dvije opcije. 1) Predati se (što su mnogi već učinili normalizirajući ove stvari. 2) Naći saveznike i boriti se kao nikad da zaštitite slobodu izražavanja za sve, ne samo za vas."

Trumpu ni inače nisu strani napadi na medije, koje predstavlja kao svoje neprijatelje, a praktički svaku kritiku na svoj račun naziva "lažnim vijestima". 2017. je tako u tweetu nekoliko etabliranih medija nazvao "neprijateljima američkog naroda". Taj je napad izazvao posebno zgražanje u američkoj javnosti, s obzirom na to da podsjeća na obračun diktatora s neovisnim medijima, ali Trump redovito novinare i medijske kuće opisuje kao "nepoštene", "lažne" i "propadajuće".

 

Pročitajte više