Tko normalan još vjeruje Ivi Sanaderu?

TKO NORMALAN još vjeruje Ivi Sanaderu? Pa još u tjednu izbora? Teško je vjerovati, ali još ima takvih. Sindikalisti su prekinuli štrajk i potpisali sporazum s hrvatskom Vladom. Pregovori su navodno bili žestoki, dugotrajni, pa stoga valjda i plodonosni. Pitanje je samo za koga?

Vlada je dobila ono što je tražila: odustajanje od štrajka i subotnjeg prosvjeda. Konkretnije, Sanader je jednim udarcem začepio dvije rupe. S druge strane, sindikalisti su dobili ono što od ove vlade stalno dobivaju: pusta obećanja. Sanader ih je već toliko puta prekršio, kao što je pogazio i razne sporazume (potpisane i parafirane, ukoričene i zapečaćene) da je nevjerojatno kako netko zdravog razuma uopće sjeda s njim za pregovarački stol. Ili s onima koje sindikalist Vilim Ribić naziva "drvenim Marijama" (Jadranka Kosor) i onima koji "ništa ne apsorbiraju" (Ivan Šuker).

Vlada je kupila vrijeme tako što je sindikatima obećala da će im dati povišicu "kad se za to steknu uvjeti". Teoretski, moglo bi se dogoditi da ne bude nikad. Ili u krajnjoj liniji, da se obaveza prebaci na neku drugu vladu, u drugom mandatu, u drugom sastavu, u neku drugu dimenziju... Do tada će se već nešto smisliti.

Krivnja je na onima koji vjeruju prevarantima

Iako se busaju kako su izašli kao pobjednici, sindikati nisu dobili ono što su od početka tražili - povratak povišice od šest posto - pa je doista nejasno što su uopće radili pustih noći u Banskim dvorima.

I zašto su prekinuli štrajk kad nisu dobili povišicu. I zašto su ga uopće započinjali, kad su trebali znati da se nemaju čemu nadati. Ali to je stara priča o hrvatskim sindikatima. Kao što je stara priča o Sanaderovim obećanjima.

Taj isti predsjednik Vlade u pola pregovora objavio je lažnu informaciju da je dogovor postignut, kako bi mogao nesmetano nastaviti s predizbornom kampanjom. Sindikati su ga odmah demantirali i ipak krenuli u štrajk. Vlada je potom nastavila pregovore kako bi eliminirala prosvjede u tjednu prije lokalnih izbora. I na kraju, dobila je što je u ovom trenutku htjela, iako sindikati nisu dobili ono što su oni u ovom trenutku htjeli. I tko je tu lud?

Ivo Sanader bez problema krši ili izbjegava zakone, pa što sindikalisti misle da će tek napraviti s njihovim "parafiranim" sporazumom? Može ga bez problema zapaliti i plesati nad njim ples pobjede. A onda pepeo, umjesto po svojoj, posipati po glavama sindikalnih vođa koji su, zajedno s njim, izveli predstavu u Banskim dvorima. Sanader za birače, sindikalci za svoje članstvo. Uostalom, nije kriv onaj tko mulja, nego oni koji mu vjeruju.

Pobjeda prevaranata

Sjetimo se samo nekih Sanaderovih bravura. Prevario je koalicijske partnere iz SDSS-a jer ih prije izglasavanja rebalansa proračuna u Vladi nije izvijestio da su skresana upravo sredstva za povratnike. Prevario je koalicijske partnere iz HSS-a,  zajedno s dobrim dealom svojih birača, odustajući od ZERP-a. Prevario je nove umirovljenike čija će primanja biti tragična. Prevario je branitelje oko Braniteljskog fonda, sve dok se nije digla dreka.

Prevario je Bošnjake i Slovence koje nije vratio u preambulu Ustava. Prevario je Branimira Glavaša koji ga je doveo na vlast u stranci. Prevario je prosvjednike sa splitske Rive. Prevario je sve koji su se nadali da neće izdati Gotovinu. Odrekao se svih onih koje je zdušno branio, od Miomira Žužula do Berislava Rončevića.

Zapravo, sve teže je pronaći onoga koga nije prevario. Kladionice bi to pitanje mogle uvrstiti u svoju ponudu, s time da bi se koeficijent povećavao svakom probdjevenom noći na Markovu trgu. Nije jasno čemu su se onda sindikati nadali? Pa i njih je Vlada nedavno obmanula tako što je rebalansom proračuna prekršila zakonsku obavezu o šest posto povećanja plaće. Zašto to ne bi ponovno učinila? Prvi puta mogli su još kriviti Sanadera, drugi puta - i to već za pola godine - mogu kriviti jedino sebe.

I stoga smiješno zvuče poruke sindikata: "Mi smo pobjednici". A još smješnije poruke hrvatske Vlade: "Svi smo pobjednici!". Kad je jasno da u ovom trenutku, u ovakvoj utakmici, s ovakvim pravilima i ovim stupnjem fair-playa, pobjednik može biti samo jedan: Ivo Sanader.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Andrija Lučić, Jure Mišković, Nikša Stipaničev  / Cropix

Pročitajte više