Tko su žene koje Bandiću čuvaju leđa dok on vrijeđa druge žene?

Foto: FaH

ZAGREBAČKI gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić danas je održao još jednu incidentnu press konferenciju, na kojoj je - kako je već odavno postalo uobičajeno - govorio nepovezano i sipao floskule te odbijao odgovarati na novinarska pitanja. Bandić se i svađao s novinarima i novinarkama, a jednoj kolegici je zbog pitanja o kipu Franje Tuđmana, rekao da ona “Tuđmanu ne može oprostiti stvaranje Hrvatske”.

Višestruki USKOK-ov optuženik Bandić poznat je po raznolikim verbalnim ispadima i prijetnjama novinarima, no u njegovom verbalnom arsenalu ipak se izdvajaju seksističke uvrede i patrijarhalno-patronizirajući odnos prema novinarkama. 

Mali podsjetnik na neke od Bandićevih seksističkih izjava

Podsjetimo samo na nekoliko Bandićevih seksističkih ispada: "Volim dame u štiklama od 12 cm koje puše. Ali neka ih ne bacaju na pod.", "Ja poručujem mamama s Gornjeg grada da radije čuvaju svoju djecu i rade nekakav drugi koristan posao. Pustite gradonačelnika da to završi kako Bog zapovijeda.", "To što mi radimo pripremu društava kao cure za misu: šminkamo ih, uljepšavamo da bi bile što spremnije za dernek, za udaju, za snubljenje, to je naša zadaća i za to će nam trebati šest mjeseci do godinu dana.'', "Žene ne vole šonje, vole frajera, fakina koji iza sebe ima najmanje pet do deset tučnjava, i to s teškim ozljedama, da je veća šljiva.", "Majko Isusova... Sretan je vaš muž. Moram se nasmijati. Kako ste vi brzi, vi bi poginuli od tog metka.'' i “Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govorit."

Dok Bandić vrijeđa žene, njegove suradnice šute ili se smijulje

No dok Bandiću nije nikakav problem vrijeđati žene i verbalno napadati novinarke, isto tako postoji niz žena koje nemaju nikakav problem s takvim Bandićem, nego su dio njegove ekipe suradnica, nalaze se na njegovoj listi za ove ili one izbore i šute ili se smijulje gradonačelniku iza leđa dok on ispred njihovih očiju vrijeđa i ponižava druge žene.

Bilo je tako i danas na Bandićevoj konferenciji za medije, na kojoj su uz zagrebačkog gradonačelnika bile i njegove političke akvizicije Gordana Rusak, Jelena Pavičić Vukičević, Milana Vuković Runjić i Ana Stavljenić Rukavina. 

Stoga smo odlučili podsjetiti tko su te četiri žene koje su danas držale leđa Bandiću dok je vrijeđao i napadao druge žene.

Gordana Rusak

Profesorica na PMF-u u politici je tek par godina, ali ima zavidne "preletačke" rezultate. Na političku scenu je istupila kao članica udruge Hrid Drage Prgometa, preko koje je na listi prve verzije Mosta ušla u sabor, da bi nakon Prgometova izbacivanja iz Mosta prešla u HSLS, a onda se iz HSLS zasad skrasila kod Bandića. Rusak je po ulasku u politiku davala pretenciozne intervjue u kojima se predstavljala kao intelektualka koja je odlučila svojim političkim angažmanom popraviti hrvatsko društvo, da bi se ubrzo pokazala kao osoba koja ne preza od standardne trgovine. Bandića danas brani jednako žustro kao što je nekoć garantirala i za Prgometa.

Jelena Pavičić Vukičević 

Dugogodišnja vjerna Bandićeva suradnica obavljala je niz funkcija u gradskoj upravi, i to kako bi i kada Bandiću odgovaralo. Za razliku od ostale tri žene koje su danas držale Bandiću leđa, Pavičić Vukičević je u građanskom i političkom smislu potpuno Bandićev proizvod, njegov vjerni faktotum za kojega nitko inače ne bi čuo. U raznim gradskim tvrtkama bili su ili i dalje jesu zaposleni njena majka, sestra i suprug.

Ana Stavljenić Rukavina

Tužno je gledati doktoricu biomedicinskih znanosti i znanstvenicu svjetske reputacije kako svoje umirovljeničke dane provodi u funkciji potrčka Milana Bandića. Stavljenić Rukavina bila je članica HSLS-a i ministrica zdravlja u vladi Ivice Račana, jedna od rijetkih koja je dala ostavku zbog afere u svojem resoru za koju nije bila direktno odgovorna. No taj moralni čin u međuvremenu je posve zaboravljen jer se u jednom trenutku Stavljenić Rukavina priklonila Bandiću te sada sjedi i šuti dok on pored nje sipa invektive na račun novinara. 

Milana Vuković Runjić

Spisateljica i kolumnistica nekoć je bila čak i javna kritičarka zagrebačkog gradonačelnika, no kada je njezina knjižara u Teslinoj ulici upala u financijske nevolje pa nije više mogla plaćati najam, Vuković Runjić je brzo promijenila ploču. Ubrzo se pojavila na Bandićevoj listi za Gradsku skupštinu, a dug njene knjižare za najam prostora je riješen. Kolumnistica koja se svojedobno zgražala nad studentima koji prosvjeduju, ne izražava nikakvo zgražanje kad je Bandićevo ponašanje u pitanju. Njoj se uvezivanje s Bandićem nedvojbeno isplatilo, kao uostalom i svima drugima.

Pročitajte više