Tko tu laže: Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj i Latviji izbori nisu odgodili put u EU!



VLADA Jadranke Kosor već više od deset mjeseci tvrdi kako bi izbori u Hrvatskoj produžile datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odgodili zaključenje pregovora kao i da tehnička Vlada nije u stanju dovršiti posao ulaska u EU. No, prema primjerima iz Europske unije čini se kako to ipak nije tako.

Naime, Mađarska, Češka, Latvija i Slovačka imale su izbore svega nekoliko mjeseci prije nego što će Europsko vijeće u Kopenhagenu obznaniti da su dovršili pregovore. Naime, 12. prosinca 2002. godine objavljeno je kako je 10 država kandidatkinja za članstvo  i to Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Malta, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija dovršilo pregovore. Tada je donesena odluka da te zemlje mogu ući u Europsku uniju i to 1. svibnja 2004. godine.

Četiri zemlje s tek izabranim vladama završile pregovore

Svega dva mjeseca prije završetka pregovora Latvija je imala parlamentarne izbore i to 5. listopada 2002. godine. Dva tjedna prije toga datuma i Slovačka je imala parlamentarne izbore i to 20. rujna 2002. godine. Češka je imala izbore pet mjeseci prije okončanja pregovora i to 15. lipnja 2002. godine dok je Mađarska parlamentarne izbore odradila krajem travnja te godine.



Ni u jednoj od tih zemalja izbori nisu otežali put ulaska u Europsku uniju pa čak ni onima koji su imali nove Vlade svega mjesec dana prije ulaska u EU.  

MVPEI priznaje da je bilo i takvih država...

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) kažu da činjenice stoje, odnosno da su neke države kandidatkinje prethodnog petog vala proširenja zaiste imale izbore nekoliko mjeseci prije tehničkog i političkog dovršetka pregovora.

Stav ministarstva Gordana Jandrokovića je da su datumi održavanja parlamentarnih izbora stvari unutarnje politike svake države pa onda i stoji da Europska unije ne propisuje uvjete kada i u kojem vremenskom odmaku u odnosu na dovršetak pregovora oni moraju biti održani.

"Treba međutim ovdje istaknuti kako se pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji vode po bitno drugačijoj i mnogočemu zahtjevnijoj metodologiji od onih posljednjeg kruga proširenja. Naime, kao što vam je poznato za Republiku Hrvatsku i Tursku, Europska unija  uvela je mehanizam tzv. mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja pregovora, koja moraju biti ispunjena od strane Republike Hrvatske, zatim verificirana od Europske komisije te konačno od 27 država članica", kaže za Index glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun dodajući da Hrvatska mora ispuniti još 18 mjerila od čega je 8 u najvećoj mjeri već ispunjeno.

... ali ostaju pri ocijeni da bi izbori završetak pregovora odgodili

Tako nešto, smatraju u MVPEI-u zahtijeva poduzimanje velikog niza vrlo konkretnih aktivnosti, kako zakonodavnog, tako  administrativnog karaktera, vrlo često sa znatnim financijskim implikacijama.

"Imajući to u vidu, vrlo je izgledno da bi održavanje parlamentarnih izbora prije dovršetka pregovora, imalo za posljedicu znatno smanjenu mogućnost Vlade za provedbu aktivnosti koje imaju za cilj ispunjenje preostalih mjerila, bez čega Republika Hrvatska ne bi mogla završiti posljednja poglavlja pregovora i zatim zaključiti pregovore", komentirao je Dragun za Index naglašavajući da bi se u slučaju prijevremenih izbora raspustio Hrvatski sabor i na taj način odgodilo donošenje preostalih zakona iz Plana zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora.

Pročitajte više