Tokio: Annan istaknuo važnost izbora u Iraku

GLAVNI tajnik UN-a Kofi Annan u ponedjeljak je istaknuo važnost priprema za predstojeće izbore u Iraku, dodavši kako je potrebno pronaći mehanizam suradnje s Iračanima te način da se ondje uspostavi nova privremena vlada.

Annan je na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u Tokiju s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem izjavio kako su se on i premijer složili u pogledu pitanja poput buduće iračke politike.

"Obojica se slažemo da je pitanje izbora iznimno važno. Moramo pronaći mehanizam suradnje s Iračanima i pomoći im da donesu mehanizam uspostave privremene vlade", rekao je Annan novinarima, ne spominjući konkretne datume.

UN je 30. lipnja predvidio kao datum prijenosa vlasti u Iraku, pa iako datumi izbora nisu spominjani, od japanskog dužnosnika u ministarstvu vanjskih poslova se doznaje da bi se izbori mogli održati potkraj ove ili početkom sljedeće godine.

Annan je također potvrdio volju UN-a da sudjeluje u obnovi Iraka, pod uvjetom da to dozvoli sigurnosno stanje. Glavni tajnik UN-a se nalazi u petodnevnom posjetu Japanu, posvećenom prije svega Iraku i reformama unutar UN-a. U utorak bi Annan trebao govoriti u Dieteu, japanskom parlamentu. Biti će to prvi govor jednog glavnog tajnika UN-a pred japanskim parlamentom.

Pročitajte više