Tomčić: Hrvatska ima potporu Velike Britanije na putu u EU

HRVATSKA ima punu podršku Velike Britanije za svoja nastojanja da uđe u Europsku uniju, izjavio je u ponedjeljak u Londonu predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

Predsjednik Hrvatskog sabora boravi u radnom posjetu Velikoj Britaniji, gdje se susreo s više britanskih dužnosnika.

"Ovaj posjet pokazuje puno razumijevanje i punu podršku Hrvatskoj na njezinu putu prema EU-u", rekao je Tomčić nakon susreta s britanskim ministrom za Europu Dennisom MacShaneom.

"Rečeno nam je da ima određenih otvorenih pitanja koja se moraju riješiti", dodao je Tomčić.

Ministar MacShane je izrazio zadovoljstvo dobrom razvojem odnosa Hrvatske i Velike Britanije, rekavši da je prošle godine zabilježen porast trgovine od 9 posto te da je prošle godine Hrvatsku posjetilo 120.000 britanskih turista.

"Mislim da se Hrvatska kreće naprijed, prema svom cilju - članstvu u Europskoj uniji. Ima problema koje treba prevladati i koji su dobro poznati, ali odnosi između dvije zemlje se razvijaju pozitivno", rekao je MacShane.

Tomčić je u Londonu razgovarao i s britanskim ministrom poljoprivrede Alunom Michaelom, zamjenikom predsjednika oporbene Konzervativne stranke i ministrom vanjskih poslova u sjeni, Michaelom Ancramom, načelnicom za istočni Jadran u Ministarstvu vanjskih poslova Karen Pierce, te s domaćinom, predsjedateljem Donjeg doma britanskog Parlamenta Michaelom Martinom.

U svim tim razgovorima glavne teme su bile priključenje Europskoj uniji i NATO-u, ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ukidanje viznog sustava, rekao je Tomčić.

"Čuli smo određene ocjene, da britanska strana želi obnoviti proces ratifikacije SSP-a između Hrvatske i EU-a", rekao je Tomčić.

Britanski parlament je u listopadu prošle godine zamrznuo proces ratifikije SSP-a zbog slučaja Bobetko.

Tomčić je rekao da britanska strana namjerava vrlo brzo početi razmatrati ukidanje viznog sustava.

Predsjednik Hrvatskog sabora otputovat će u utorak u Cardiff, gdje će se sastati s predsjednikom velške Skupštine Dafyddom Elis-Thomasom, te s predstavnicima Velške razvojne agencije, jedne od najuspješnijih europskih agencija za privlačenje stranih ulaganja.

Pročitajte više