Tomčić: JJI postaje dimenzija proširenja EU

JADRANSKO-JONSKA INICIJATIVA (JJI) kao regionalna organizacija postaje svojevrsna dimenzija proširenja Europske unije, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić nakon završetka susreta predsjednika parlamenata JJI.

"Sama činjenica da je na sastanku bio nazočan i predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox, s dva potpredsjednika, pokazuje u stvari izuzetnu zainteresiranost Europske unije za funkcioniranje Inicijative kao regionalne organizacije koja postaje svojevrsna dimenzija proširenja Unije", rekao je Tomčić.

Izrazio je zadovoljstvo što je na intervenciju hrvatske strane u završni dokument ušao i Projekt Jadransko-jonske autoceste.

"Naša intervencija je jednoglasno prihvaćena, pa možemo reći da je ova autocesta sada ozakonjena u EU", dodao je Tomčić.

Na trećem po redu sastanku predsjednika parlamenata JJI, osim uloge parlamenata u europskim integracijskim procesima, govorilo se i o borbi protiv organiziranog kriminala, pranja novca i ilegalne trgovine, uključujući trgovinu ljudima, drogom, oružjem i toksičnim otpadom.

Izaslanstva su se po tom pitanju složila oko nužnosti uspostave europskog područja slobode, sigurnosti i pravde.

JJI je završen zaključkom da i dalje treba ustrajati na započetoj gospodarskoj, kulturnoj i sveučilišnoj suradnji te posebice suradnji na zaštiti okoliša.



Pročitajte više