Tomčić vjeruje da su optužnice stigle i traži hitnu sjednicu Sabora

PREDSJEDNIK Hrvatske seljačke stranke (HSS) Zlatko Tomčić najavio je danas da će njegova stranka tražiti hitno sazivanje saborske sjednice, raspravu o datumu dospjeća novih Haaških optužnica u Zagreb, te o, kako ocjenjuje, ""kontraproduktivnom ponašanju aktualne vasti".

"Optužnice su posve sigurno u Hrvatskoj, to se najbolje može pročitati iz raznih izjava onih kojih se tiču", izjavio je Tomčić novinarima, uoči jutrošnje skupštine HSS-ove organizacije žena "Žensko srce", dodavši da on o sadržaju novih optužnica nema nikakvih informacija.

Predsjednik HSS-a tvrdi da se s optužnicama Tužiteljstva Haaškog suda "postupa po jednakom scenariju kao i u prijašnjim vremenima".

Po Tomčićevim riječima "optužnice dolaze, i umjesto da se situacija iskoristi, da se svi argumenti i podatci iznesu pred javnost i Hrvatski sabor, počinje zavjera šutnje".

Također je ustvrdio da se "ključni ljudi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti neodgovorno ponašaju", kada "tvrde da nemaju nikakvih informacija o optužnicama".

Na novinarske primjedbe da je i bivša vlast, u kojoj je sudjelovao i HSS, skrivala dolazak haaških optužnica, Tomčić je odgovorio da "ni u bivšoj vlasti informacije o optužnicama, nisu bile dostupne svima".

"Na potpuno isti način sam funkcionirao i onda i sada. I onda su mi, kao i sada, informacije bile uskraćene", izjavio je Zlatko Tomčić.

Predsjednik HSS nije imenovao tko mu je informacije uskraćivao, rekavši samo da je "to bio onaj tko ih je imao".

Kritizirao je i način na koji je u četvrtak - oko ponoći, nakon cjelodnevne sjednice Hrvatskog sabora o državnom proračunu, kada je oporba tražila razjašnjenje informacija o navodnim optužnicama - zaključena saborska sjednica.

Tomčić je ocijenio da "način zaključenja sjednice Hrvatskog saboru ne služi na čast", te dodao da će "neka obrazloženja zbog toga morati dati predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks".

Komentirajući prihvaćeni državni proračun za ovu godinu predsjednik HSS-a procijenio je da "nije dovoljno ni razvojan ni socijalan".

"U svjetlu prilagođavanja standardima EU-a državni proračun je euroskeptičan", ustvrdio je Tomčić.

Po njegovu mišljenju "očito se ne vjeruje da će Hrvatska 2007. ući u EU", jer bi u suprotnom proračun izgledao drukčije".

Pročitajte više