Toplinski val: Sibir se prži na 40 stupnjeva, Mađari vozačima na cesti dijele vodu

RUSIJU je u posljednjim danima pogodio toplinski val koji ruši rekorde od postojanja mjerenja u toj zemlji. Prema pisanju ruskih medija, radi se o najvećoj suši u posljednjih 130 godina.

Krajem lipnja val visokih temperatura je pogodio središnji dio europskog dijela Rusije, regije Volgu, sjeverni Ural i Sibir. Temperature su se u tim krajevima penjale i do 40 stupnjeva Celzijevih u hladu. Prema arhivima, tako visoke temperature su Rusiju pogodile samo pet puta, i to 1919., 1920., 1936., 1938. i 1972. godine.

Suša je uništila više od devet milijuna hektara obrađenih površina, što čini petinu ukupnog ovogodišnjeg usjeva. Zbog suša mnoga su sela ostala bez vode što prisiljava njihove stanovnike da putuju u najbliže gradove po vodu. Visoke temperature izazvale su i veći broj šumskih požara pa je dosad vatra progutala oko 26.000 hektara šuma.

Očajni Rusi spas sve češće traže u Bogu te se svakodnevno organiziraju mise na kojima svećenici mole za kišu.

Toplinski val pogodio Europu

Visoke temperature stvaraju probleme stanovnicima više europskih država. Vlasti su u Mađarskoj zbog ekstremno visokih temperatura izdale zdravstveno upozorenje, a o toplinskom valu javljaju i iz Austrije.

U Budimpešti je izmjereno 35 stupnjeva Celzijevih u hladu, pa je vlada izdala posebno upozorenje u kojem se ljude savjetuje da piju veće količine tekućine i ostaju u zatvorenim prostorima. Na većim raskrižjima u Budimpešti vozačima i pješacima se dijele bočice vode. Prognostičari najavljuju da će toplinski val potrajati do kraja tjedna.

O ekstremnim temperaturama javljaju i iz Austrije gdje se najviša temperatura od 38 stupnjeva očekuje u petak.

Grčko ministarstvo okoliša stanovnicima Atene je savjetovalo da zbog vrućine, zbog koje se znatno povećala zagađenost zraka, automobile ostave kod kuće. Predstavnici vlade su pozvali i industriju da smanji količinu ispuštenih štetnih plinova.

Živa se u termometru u Ateni popela do 37 stupnjeva, a slično vrijeme će biti i sutra. 

Pročitajte više