Topljenje sibirskog vječnog leda ubrzava globalno zatopljenje

ZNANSTVENICI koji su se vratili iz tog ruskog područja izvijestili su da se topi najveća zaleđena površina planete i to prvi puta od svog nastanka prije 11.000 godina.

Vječni led, površine milijun kvadratnih kilometara koliko imaju Francuska i Njemačka zajedno, mogao bi topeći se u atmosferu ispustiti milijarde tona metana, plina s učinkom staklenika, naveo je časopis na svojoj internet stranici.

To su otkrili Judith Marquand s britanskog sveučilišta Oxford i botaničar Sergej Kiroptin s ruskog sveučilišta Tomsk.

Kiroptin drži da se radi o "vjerojatno nepovratnoj pojavi koja je bez sumnje povezana s klimatskim zatopljenjem".

Cijelo subarktičko područje zapadnog Sibira počelo se topiti i to se zbiva posljednja tri ili četiri desetljeća".

Klimatologe je zabrinulo to otkriće i upozorili su da bi se predviđanja o povišenju temperatura na planeti morala revidirati.

"Kada se poremeti ta vrsta prirodnog sustava, mogu se izazvati pojave koje se ne mogu zaustaviti. Ne postoji kočnica koju bismo mogli upotrijebiti", rekao je istraživač s odjela klimatskih istraživanja britanskog sveučilišta East Anglia, David Viner za dnevni list The Guardian.

Međuvladin odbor za klimatske promjene u svom je posljednjem globalnom izvješću 2001. godine ocijenio da bi se temperature u svijetu između 1990. i 2100. mogle povisiti za 1,4 do 5,8 stupnjeva Celsiusa.



Pročitajte više