Traži se dopuna analize uzoraka tla na Maloj Kapeli

Općinska državna odvjetnica u Ogulinu Zagorka Kosanović traži od Centra za kriminalističko vještačenje "Ivan Vučetić" dopunu analize uzoraka tla uzetih sredinom siječnja na Maloj Kapeli, radi navodnoga izlijevanja tada nepoznate kemikalije u okoliš. L

Odvjetnica Kosanović traži dopunu analize jer, kaže, nalaz nije odgovorio na najvažnije pitanje, je li pronađena tvar opasna i u kojoj mjeri. "Samo na temelju odgovora na to pitanje mogu pokrenuti pitanje nečije kaznene odgovornosti", rekla je Zagorka Kosanović.

Analiza uzoraka kemikalije, dostavljenih iz tog centra Općinskom državnom odvjetništvu u Ogulinu, pokazuje da je riječ o otopini natrijevog aluminata koji se inače koristi u građevinskoj industriji kao aditiv za poboljšanje svojstava betona.

O izlijevanju navodno osam tisuća litara opasne tekućine 15. i 16. siječnja u blizini sjevernog ulaza u tunel Mala Kapela policiju i Ministarstvo zaštite okoliša izvijestili su bivši radnici talijanske tvrtke Coopcostruttori. Oni su tvrdili da iza onečišćenja stoji ta tvrtka koja je krajem prošle godine završila radove na tunelu, što je, kako su prenijeli mediji, tvrtka opovrgnula.

(Hina) xvhor ydd

Pročitajte više