TREĆINA SMRTNIH SLUČAJEVA U DJECE U EUROPI POSLJEDICA ONEČIŠĆENJA I NASILJA

Smrt svakog trećeg djeteta u Europi može se pripisati općenitom utjecaju okoliša na njegovo zdravlje, uključujući nesreće i nasilje, prema istraživanju koje je objavljeno u subotu u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Svake godine u Europi, u koju se ubraja bivši Sovjetski Savez i Turska, sto tisuća djece i mladih osoba do 19 godina starosti umire zbog onečišćenja zraka, loše kvalitete vode, olova i ozljeda, istaknuo je u petak europski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je podupro provedbu tog istraživanja.

Ozljede u prometu, ozljede zbog padova, utapljanje, nasilje i ratovi glavni su uzrok smrtnosti u djece i mladih do 19 godina života (više od 75.000 smrtnih slučajeva) u europskom području WHO-a. Najčešće su ozljede (sa 46.700 smrtnih ishoda) među mladima od 15 do 19 godina.

Više od 13.000 djece do četvrte godine života umire svake godine zbog onečišćenja zraka, a njih gotovo 10.000 zbog infekcije dišnih putova uzrokovane plinovima od sagorijevanja čvrstog goriva koje se rabi za zagrijavanje stanova.

Zbog otrovanja olovom izgubljeno je 150.000 godina života u dobru zdravlju kod djece do četvrte godine života.

Kod djece do četrnaeste godine života, 13.000 smrtnih slučajeva posljedica je loše kvalitete vode koja uzrokuje proljev, prema tom istraživanju o "smrtnosti kao posljedici okoliša" koju su proveli istraživači sa sveučilišta u Udinama (Italija), iz Instituta za zdravlje djeteta iz Trsta (Italija) i Europskog središta WHO-a za zdravlje i okoliš iz Rima.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više