Trg maršala Tita ne mijenja ime, Andrija Mikulić na Facebooku napao Bandića

Foto: FaH

INICIJATIVA za promjenu imena Trga maršala Tita je propala, objavio je pokretač te inicijative i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. 

Zahtjev Kluba zastupnika HDZ - HSP AS - BUZ za promjenom nazivom zagrebačkog Trga maršala Tita u Kazališni trg nije prošao na skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova pa neće biti ni upućen na raspravu u Gradsku skupštinu.

Za zahtjev su glasovali HDZ i HSLS, protiv su bili SDP i HSU, a Sunčana Rupnik Blažeković s liste Milana Bandića je bila suzdržana.

Andrija Mikulić: Tito nije dostojan da se po njemu zove najljepši gradski trg

U obrazloženju zahtjeva inicijator Andrija Mikulić je istaknuo da su komunizam i fašizam izjednačeni kao totalitarni režimi, a da je Josip Broz Tito "ideološki vođa, kreator i donositelj ključnih odluka u bivšem totalitarnom i autoritarnom komunističkom režimu".

Istaknuo je i da najljepši zagrebački trg već duge 64 godine nosi naziv Trga maršala Tita., čovjeka za kojega velika većina Hrvatske smatra da nije dostojan da mu ime nosi ijedna javna površina u Hrvatskoj.

Nakon što zahtjev nije prošao, Mikulić u svojoj objavi na Facebooku proziva oni koji su ga iznevjerili i optužuje ih da se "ne mogu javno odreći Tita".

"Ako je dogovor iznevjeren na promjeni naziva trga, pa što onda očekivati ako ćemo pregovarati o velikim, strateškim interesima Zagreba?!", poručio je Mikulić gradonačelniku Bandiću koji je, očito, iznevjerio njhov dogovor o promjeni imena.


Ipak, sam Bandić je nedavno poručio da bi se o tome građani mogli izjasniti na referendumu koji bi se mogao održati usporedno s lokalnim izborima.

Osim što nije prošla ova inicijativa HDZ-a, ni prijedlog HSLS-a da se Zrinjevac, odnosno Trg Nikole Zrinskog, preimenuje u Trg Nikole Šubića Zrinskog nije prošao.
 

Pročitajte više