Trgovački sud odgodio odlučivanje o uvođenju privremenih mjera u Croatia Bus

Ročište na kojem je na zahtjev Državnog odvjetništva Trgovački sud u Zagrebu trebao odlučiti o uvođenju privremenih mjera u ´Croatia Bus´ odgođeno je za kraj mjeseca do kada prvooptuženi Leon Sulić, bivši direktor te prijevozničke tvrtke, mora podnijeti dokaze da je otplatio dionice kupljene od malih dioničara.

Državno odvjetništvo kao zastupnik tužitelja Hrvatskog fonda za privatizaciju zatražilo je hitnu intervenciju Trgovačkog suda jer smatra da u ´Croatia Busu´ vlada izvanredno stanje. Naime, od studenoga traje štrajk dijela radnika, a po mišljenju Državnog odvjetništva postoji osnovana sumnja da su se u tvrtki godinama činile protupravne radnje, te sklapani štetni i sporni ugovori kojim su nezakonito pribavljane dionice, a slijedom toga i vlasnička prava.

Zamjenica Glavnog državnog odvjetnika Snježana Frković izjavila je Hini kako je očekivala da će sud, ´zbog teškog pravnog nereda u tom trgovačkom društvu, te prijetnji nasiljem i nastankom nenadoknadive štete´, već danas donijeti odluku o privremenim mjerama u ´Croatia Busu´, odnosno o postavljanju privremene uprave, te zabrani raspolaganja i opterećenja dionica.

Državno odvjetništvo tvrdi da se cjelokupna vlasnička struktura temelji na spornim stjecanjima dionica, te da stoga ´nerealne i neistinite odnose među članovima društva treba hitno preispitati i preinačiti sukladno zakonu´.

Tvrdnje o pravnom neredu u ´Croatia Busu´ Državno je odvjetništvo potkrijepilo izvješćem Državne revizije u kojemu su, kako kažu, detaljno navedene brojne zatečene nepravilnosti.

Smjena sadašnje uprave i postavljanje privremene traži se jer su sve dosadašnje uprave pridonijele potpunom pravnom neredu u tom trgovačkom društvu, kazala je Snježana Frković.

Državno odvjetništvo u tužbi također navodi da se protiv prvooptuženog Leona Sulića, bivšeg predsjednika Uprave i sadašnjeg člana Nadzornog odbora ´Croatia Busa´, vodi niz sudskih postupaka, a dvije od tri optužnice kojima se Sulić tereti za zloporabu ovlasti su pravomoćne.

Kazneni postupci pokrenuti su jer je velik broj dionica prenesen i stečen na temelju ništavih i zabranjenih pravnih poslova, kao i zbog sumnje da je tvrtka interno dokapitalizirana na temelju nevjerodostojne dokumentacije.

Odlučivanje o zahtjevu Državnog odvjetništva za uvođenje privremenih mjere sudac Ivan Vladić odgodio je za 28. siječnja do kada Leon Sulić, koji tvrdi da je zakonito stekao dionice ´Croatia Busa´ mora podnijeti dokaz da je otplatio sporne dionice malih dioničara.

Sadržajno gotovo istovjetan zahtjev za uvođenje privremenih mjera koje je podnio dio nezadovoljnih radnika i bivših malih dioničara, Trgovački je sud kao neosnovan odbacio prije desetak dana.

Pročitajte više