Tri glavna razloga zbog kojih Ramljak mora otići

Foto: Index

KADA se stiša četverosatna bujica kojom su nas jučer počastili Ante Ramljak i Martina Dalić na saborskom saslušanju u kojoj su se izmjenjivali lažna samokritika i samohvala, ostaje nekoliko nepobitnih činjenica.

>>Nakon maratonskog rešetanja u saboru jedno je jasno: Ako Ramljak ne ode cijenu će platiti Plenković

Ne mogu ih pomesti pod tepih ni najbolji savjeti stručnjaka s Bocconija i Harvarda, kakvima se okružio duo Ramljak - Dalić, pa se time hvale kao dokaz vlastite kvalitete.

Puno je toga jučer izgovoreno, pokušali smo izvući ono što smatramo zbilja važnim i zbog čega je Ramljakova pozicija neodrživa. I to samo kroz aferu savjetnici, ne ulazeći u kvalitetu posla koji je do sada obavio, kao ni činjenicu da je Ramljak sa svojih 140 skupo plaćenih savjetnika zatražio produljenje roka za nagodbu za dodatna tri mjeseca.

1. Ramljak je osigurao bivšoj firmi najmanje 12 milijuna kuna godišnje


Sumnja na izvlačenje novca iz Agrokora preko bivše tvrtke vladinog povjerenika pokušala se sve do Odbora zamagliti time što je Texo formalno podizvođač ili savjetnik savjetnika AlixPartnersa. Američkog konzultanta koji ih je tamo zatekao dok su volontirali. Na Odboru je Ramljak odustao od takve obrane. Promijenio je taktiku i kazao da je pogriješio što ih je angažirao. Preuzeo je odgovornost, ali pokušava umanjiti krimen i svesti sve na osobni propust u žurbi. Ovdje zato treba naglasiti: da nije bilo Ante Ramljaka, Texo ne bi dobio 12 milijuna kuna godišnje.

2. Ramljak i dalje krije točan iznos zarade Texa

Stvarni iznos Texovih prihoda za konzultantske usluge je zapravo još i veći, iako jučer nismo dobili odgovor koliko. Naime, AlixPartnersu pripada naknada za uspjeh od oko 60 milijuna kuna, a nismo doznali što je definirano kao uvjet uspjeha, niti koliko od tog iznosa pripada Texu i drugim konzultantima. Ono što je sigurno – ciljeve je pisao Ramljak i Texo sigurno dobiva naknadu. Da je kojim slučajem ostao bez naknade, odgovor na Grmojino pitanje bio bi drugačiji od: "Ne znam. Neki postotak." Zato ne treba vjerovati u Ramljakovu ispriku, da je iskrena, priznao bi barem brojke.

3. Ramljakova bivša firma možda i nije bila bivša


Index je svojevremeno pitao Agrokor do kada je Ramljak točno radio u Texu, odgovorili su nam da je prestao biti zaposlenik kada je postao povjerenik. Nisu nam dali točan datum, ali su barem pokušali raspršiti sumnje da je angažirao svog vlastitog poslodavca. Umjesto da jučer ponudi isti odgovor, Ramljak je kazao kako ne zna točno do kada je bio zaposlenik Texa i potom napao Marasa kako se ni on ne sjeća kada su se njih dvojica upoznali. Činjenica da je doživio svojevrsnu sinkopu na spomen datuma otvara novu provaliju: Je li moguće da je povjerenik Ramljak angažirao tvrtku u kojoj je tada bio i zaposlen?

U Agrokoru danas Indexu nisu htjeli odgovoriti na pitanje o datumu Ramljakove odjave iz Texa, dok su nam iz vlade su nam poručili "Molimo da se obratite gospodinu Ramljaku. Vlada Republike Hrvatske ne posjeduje te podatke".

Iako bi ih trebao zanimati itekako taj podatak. Naime, povjerenik je jučer ponudio ostavku kazavši da je spreman snositi sve posljedice. Bez obzira na njegovo kasnije umanjivanje propusta, jasno je rekao da je spreman otići. Iz pitanja HDZ-ovih i HNS-ovih zastupnika koji su hvalili njegov rad i pokroviteljskog držanja Martine Dalić, izgledalo je da premijer nije još spreman za takvu odluku.

Plenkovićev mandat opeterećen Agrokorom, jer je pustio Ramljakove ortake

Time je dao materijala opoziciji da propituje njegovu stvarnu vlast i “čistoću ruku”, govorili su danas u saboru da Vladom i HDZ-om ne upravlja Plenković, nego Martina Dalić, Borislav Škegro i ekipa iz devedesetih. Jučer je naime Ramljak dijelio komplimente Škegri, nazvavši svog bivšeg šefa genijalcem, a Dalić mu je bila pomoćnica. Plenkovića se na Odboru percipiralo kao neupućenog u rabote trojca Ramljak-Dalić-Škegro.

No zašititom Ramljaka i Dalić, ne može više biti oprati od afera. U njegovom mandatu preuzeta je najveća privatna kompanija pod egidom stabilnosti gospodrastva. I to uz pomoć zakona koji je pisala grupa vanjskih konzultanata koja se kasnije naplatila unosnim poslovima. Zakona napravljenog po uzoru na talijanski, ali su izbacili sputavajuće odredbe tog zakona. Najambiciozniji projekt vlade i prije testa u vidu nagodbe doživio je svoj veliki neuspjeh.

Njega je najbolje opisao sam Ramljak, odgovarajući na pitanje zašto je podijelio poslove prijateljima: "Kome sam mogao vjerovati, znate li koliko je Todorić imao svojih rođaka i kumova tamo? Kome sam mogao vjerovati, morao sam dovesti ljude s kojima sam radio". Nakon Todorića i njegovih ortaka koji su upropastili kompaniju, pod pokroviteljstvom Andreje Plenkovića nastupili su Ramljakovi. Posljedice neće snositi samo on.




 

Pročitajte više