Trideset i šest škola steklo status Međunarodne eko-škole

Trideset i šest hrvatskih osnovnih i srednjih škola danas je steklo status Međunarodne ekoškole te dobilo Zelenu zastavu i povelju.

Riječ je o petom naraštaju Međunarodnih eko-škola, koji u povodu Dana planeta Zemlje promiče Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Zavod za školstvo RH i Pokret prijatelja prirode "Lijepa naša". Od 1998. do danas status Međunarodne eko-škole steklo je 150 hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

Na današnjoj svečanosti u Zagrebu 52 Međunarodne eko-škole obnovile su svoj status.

Međunarodna eko-škola je najpriznatiji model odgoja i obrazovanja za okoliš u svijetu, istaknuo je predsjednik Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša" Ante Kutle.

Steći status Međunarodne eko-škole smatra se najvećim priznanjem što ga na međunarodnoj razini može dobiti neka škola za ekologiju, rekao je Kutle. Naveo je da su ove godine prvi put takav status stekle i dvije osnovne škole za djecu s posebnim potrebama (Osnovna škola "Virovitica" i Centar za odgoj i obrazovanje "Velika Gorica") te jedna osnovna škola (Osnovna škola "Klana" u Klani) u sklopu koje djeluje i dječji vrtić.

Ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović rekao je kako je zadaća Međunarodnih eko-škola podizati ekološku svijest. Hrvatska ima očuvano more, rijeke, jezera, bogatu floru i faunu i moramo učiniti sve da to i zadržimo, kao i hrvatsku tradiciju, rekao je Filipović.

Svoju eko-himnu izveo je dječji zbor Osnovne škole "Eugena Kumičića" iz Slatine, a slatinska gradonačelnica Ksenija Plantak rekla je kako je radosna da se i ta škola pridružila Međunarodnim eko-školama te najavila punu potporu grada Slatine provedbi ekoloških programa.

(Hina) xbma yaz

Pročitajte više