TRUDNOĆA, PLANIRANA ILI NEPLANIRANA, MOŽE NAŠKODITI VEZI

Trudnoća može izazvati različite reakcije, bez obzira na to bila ona planirana ili ne, tvrde njemački psiholozi.

Početno veselje zbog događaja za mnoge se parove pretvara u težak ispit. Život oboje partnera nepovratno se mijenja nakon rođenja djeteta.

Psiholog Ragnar Beer sa Sveučilišta u Goettingenu je izjavio: "Postaje jasno da su zahtjevi bebe neumoljivi. Ponekad to znači da pati odnos između roditelja".

Žene povremeno pate od emocionalnih kolebanja koja se mogu, između ostalog, povezati s hormonskim promjenama. "Žene se tada ponašaju drukčije nego što je njihov partner navikao. To može rezultirati svađama različite jačine".

Muškarci u takvim situacijama znaju griješiti, rekla je psihologinja Katharina Heininger. "Njihova je najveća pogreška kada se povuku zbog problema i slijede svoje interese s novom energijom ostavljajući partnericu samu".

Takva situacija može dovesti do zatvorenog kruga iz kojeg je teško izići. Muškarac osjeća da žena od njega više očekuje, a on ne može ispuniti očekivanja. "Tako se on povlači još više, zbog čega je žena razočarana i ljuta. Pritisak koji osjeća par sve je veći".

Beer kaže da mnogi parovi imaju drugi problem: "Neke se žene osjećaju neprivlačnima tijekom trudnoće zbog promjena na svom tijelu i gube interes za seks". Ponekad i muškarci gube interes i to uglavnom ne zato što smatraju ženu neprivlačnom nego zato što se boje da će naškoditi nerođenom djetetu.

Jutta Franz iz Centra za obiteljsko savjetovanje rekla je da su u vrijeme ženine trudnoće neki muškarci nevjerni. "U vrijeme kada se puno toga za njega mijenja, on želi zadržati nešto poznato. To poznato u ovom slučaju je seks sa ženom koja nije trudna".

Heininger tvrdi da prevaru u toj situaciji buduća majka smatra najgorim oblikom odbacivanja.

Kako bi se izbjegle takve situacije parovi moraju međusobno razgovarati što je češće moguće kako bi učvrstili povjerenje i razumijevanje, savjetuju psiholozi.

(Hina) kga dgk

Pročitajte više