Trump tvrdi da će ilegalni imigranti opustošiti zemlju

Foto: EPA

PREDSJEDNIK SAD-a Donald Trump dodatno je eskalirao svoju antiimigrantsku retoriku današnjim tweetom u kojem je optužio oporbu iz Demokratske stranke da žele da ilegalni imigranti "preplave i opustoše našu zemlju", a govor o ekonomiji pretvorio je u oštru polemiku protiv kritičara svoje politike razdvajanja djece migranata.

>> Odvajaju djecu od majki i trpaju ih u logore. Što se to dogodilo s Amerikom?

>> Objavljene snimke koje su šokirale Ameriku: Djeca odvojena od roditelja plaču u kavezima

>> Američki državni odvjetnik o razdvajanju djece imigranata: "Mi samo provodimo zakon"

Sve ovo pokazuje da je Trump sve više frustriran krizom koju je prouzročila zgroženost javnosti zbog prisilnog razdvajanja ilegalnih imigranata od njihove djece. Trump sve ovo vrijeme za skandaloznu politiku krivi demokrate, tvrdeći da je riječ o njihovom zakonu, iako se zapravo uopće ne radi o zakonu, nego o politici koju je Trumpova administracija počela provoditi posljednjih nekoliko mjeseci.

Trump: Ilegalni imigranti će preplaviti i opustošiti zemlju

Današnjim tweetom otišao je najdalje u ovim u najmanju ruku spornim optužbama: "Demokrati su problem. Njih nije briga za kriminal i žele da ilegalni imigranti, bez obzira na to koliko loši bili, preplave i opustoše našu zemlju, poput (latinoameričke bande) MS-13. Oni ne mogu pobijediti na temelju svojih užasnih politika, pa ih vide (ilegalne imigrante) kao potencijalne glasače!" U drugom tweetu kratko je zaključio: "Ako nemate granice, nemate zemlju!"

 

 

Kasnije u toku dana, dok je držao govor o ekonomiji, pokušao je još jednom opravdati svoju politiku koja je rezultirala zatvaranjem djece u kaveze i šatore u pustinji ili u bivšim zgradama supermarketa tvrdeći da nije imao izbora. "Kad procesuirate roditelje koji dolaze ilegalno, što se treba dogoditi, morate ih odvesti. Možemo ih ne procesuirati, ali onda ih ne procesuiramo zbog ilegalnog ulaska u zemlju. To nije dobro", zaključio je Trump.

Razdvajanje obitelji u sklopu politike nulte tolerancije prema ilegalnim imigrantima oštro su kritizirali i demokrati i neki republikanci, kao i aktivisti za ljudska prava migranata. Trump je i danas ustvrdio da je ta politika "rezultat rupa u saveznim zakonima koje su podržali demokrati" i koje bi oni mogli promijeniti da to žele.

Trump: Moraju znati da ne mogu ući, inače neće prestati dolaziti

U stvarnosti, Trump već neko vrijeme pokušava privoljeti demokrate u Kongresu i Senatu da podrže njegov plan za izgradnju zida na granici s Meksikom, za što oni ne žele ni čuti. Čini se da Trump sad pokušava iskoristiti nultu toleranciju prema migrantima kao sredstvo kojim bi ucijenio demokrate i natjerao ih da odobre financijska sredstva za njegov zid.

No Trump je također naznačio da okrutna praksa ima za svrhu i odvraćanje drugih imigranata od ilegalnog ulaska u zemlju. "Mi želimo veliku zemlju. Želimo zemlju sa srcem. Ali kad ljudi dođu, moraju znati da ne mogu ući. Inače nikad neće prestati (dolaziti)", rekao je.

"Morate se zauzeti za nešto i morate se zauzeti za sigurnost naše zemlje. Ne možemo pustiti ljude da preplave zemlju. Možda je to politički korektno, možda nije. Moramo zaustaviti razdvajanje obitelji, ali bilo to politički korektno ili ne, imamo zemlju koja treba sigurnost, koja mora biti zaštićena", zaključio je američki predsjednik.

U međuvremenu, najmanje 2000 djece prisilno je razdvojeno od roditelja na američko-meksičkoj granici otkad se nova praksa procesuiranja svakog ilegalnog imigranta za savezna kaznena djela počela provoditi, umjesto dosadašnje prakse slanja ilegalnih imigranata s djecom na imigracijske sudove. Praksa je urodila potresnim prizorima uplakane djece koju se na silu odvaja od majki i koja su doslovno zatvorena u kaveze.

Pročitajte više