Trumpov čovjek o curici s Downom koja je odvojena od majke: "Kme, kme"

Screenshot: CNN

KADA mislimo da smo od američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih (bivših ili sadašnjih) dužnosnika sve čuli, opet se iznenadimo. 

>> Američka voditeljica rasplakala se zbog "skloništa" za migrantske bebe

>> Objavljene snimke koje su šokirale Ameriku: Djeca odvojena od roditelja plaču u kavezima

>> Odvajaju djecu od majki i trpaju ih u logore. Što se to dogodilo s Amerikom?

"Kme, kme." Tako je, naime, bivši menadžer u Trumpovoj predizbornoj kampanji, koji je i dalje očito vrlo lojalan Trumpu i njegovoj politici, jučer uživo komentirao priču o desetogodišnjoj djevojčici s Downovim sindromom koja je pri ilegalnom ulasku u SAD prisilno odvojena od svoje majke.

Sugovornik: Kako se usuđujete?

"Danas sam čitao o desetogodišnjoj djevojčici s Downovim sindromom koja je oduzeta majci i stavljena u kavez", rekao je bivši savjetnik Demokratskog nacionalnog odbora Zac Petkanas u raspravi uživo na Fox Newsu - Trumpovoj omiljenoj televizijskoj kući. 

"Kme, kme", upao mu je u riječ Lewandowski, sa savršeno ravnodušnim izrazom lica. "Jeste li upravo rekli 'kme, kme' za desetogodišnju djevojčicu s Downovim sindromom koja je oduzeta svojoj majci?" pitao ga je vidno iznervirani Petkanas: "Kako se usuđujete? Kako se apsolutno usuđujete, gospodine?"

Meksički ministar vanjskih poslova: Ovo je okrutno i nehumano

Vijest o djevojčici s Downovim sindromom jučer je podijelio meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray, opisujući je kao posebno "okrutnu i nehumanu". Djevojčica i njen brat poslani su u američku ustanovu za zadržavanje djece migranata u McAllenu, Teksas, dok je njihova majka poslana u pritvor u drugi migrantski centar u oko sat vožnje udaljeni Brownsville. 

Videgaray je dodao da meksički konzulat radi na tome da se dvoje djece pusti na slobodu kako bi mogli otići kod svog oca, koji je legalni stanovnik SAD-a, prenosi CNN.

Samo oko 1 % od preko dvije tisuće djece koja su dosad privedena na granici, otkad je Trumpova administracija počela provoditi politiku nulte tolerancije za ilegalne imigrante, meksički su državljani. Ostali uglavnom dolaze iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa, a roditelji ih vode sa sobom u bijegu od raširenog nasilja narko-kartela. 

Lewandowski se danas odbio ispričati

Lewandowski je danas opet gostovao na Fox Newsu, ali se odbio ispričati za jučerašnji ispad koji je izazvao zgroženost u javnosti. Samo je izjavio da se nije rugao dotičnoj invalidnoj djevojčici i njenom tretmanu, nego demokratima koji "pokušavaju politizirati korištenje djece".

"Kad prijeđete granicu ilegalno, počinili ste zločin i snosite odgovornost za počinjenje zločina i trebate je snositi", zaključio je Lewandowski. 

Pročitajte više