Trumpov PR-ovac Spicer je imao samo dvije opcije - ispričati se za komentar o Hitleru ili odstupiti

Foto: FAH

NOVINARKA BBC-ja Katty Kay u nedavnom je članku analizirala dva istupa - javni istup glasnogovornika Bijele kuće Seana Spicera, koji je u obraćanju javnosti na neprikladan način usporedio Bashara al-Assada i Adolfa Hitlera, te javni istup direktora United Airlinesa Oscara Muñoza, koji se javnosti ispričao zbog incidenta za vrijeme leta (koji je u međuvremenu postao viralan na internetu).

> Trumpov glasnogovornik nakon što je usporedio Asada s Hitlerom: "Iznevjerio sam predsjednika"

> Divljački izbacili putnika iz aviona pa se ispričali: "Nitko ne bi smio biti ovako tretiran"

U nastavku prenosimo dijelove njezinog članka.

"Nikada mi nije bilo jasno zašto se ljudima tako teško ispričati. To je samo nekoliko riječi, a pozitivni učinak isprike je iznimno velik.

No, kako bi bila učinkovita, isprika mora biti brza i iskrena, inače gubi svoju vrijednost.

Glasnogovorniku Bijele kuće Seanu Spiceru i direktoru United Airlinesa Oscaru Muñozu dobro bi doše lekcije iz ispričavanja.

Gospodin Muñoz se tek nakon dva dana i tri pokušaja ispričao javnosti zbog United Airlines incidenta.

Na kraju je rekao da mu je "istinski" žao zbog užasnog postupanja United Airlinesa prema putniku i rekao je da poduzeće preuzima punu odgovornost.

Ali budući da je to uslijedilo nakon izjave koja je bila defenzivna, i u kojoj je naznačio da je prisilno "premještanje" putnika njegova krivica, zbog putnikove ratobornosti, isprika gospodina Muñoza jednostavno nije zvučala iskreno.

Malo prekasno

Da je ispriku objavio u ponedjeljak ujutro umjesto u utorak popodne, bio bi u boljim odnosima s javnošću. Na kraju se morao ispričati jer su dionice poduzeća počele padati, a milijuni klijenata su postali bijesni.

I Sean Spicer je objavio izjavu u kojoj objašnjava svoju uvredljivu i netočnu primjedbu da čak ni Hitler nije posegnuo za korištenjem kemijskog oružja.

Bila je to vjerojatno nepažnja - sumnjam da gospodin Spicer poriče holokaust, ali njegova izjava o tom slučaju nije istovjetna isprici. Zapravo bi mogla i pogoršati stanje.

Gospodin Spicer kasnije se ispričao na CNN-u, kada su kritike javnosti dosegle vrhunac.

"Zabunom sam neprimjereno i bezosjećajno povukao usporedbu s holokaustom", rekao je.
"Za to se ispričavam. To je bila pogreška".

Prava rijetkost

Takvu brzu i potpunu ispriku javne osobe rijetko izgovaraju, osobito iz Bijele kuće, pa se otvara pitanje - ima li Spicer i dalje punu potporu predsjednika Trumpa?

Političari žive u smrtnome strahu od ikakvog ispričavanja, jer isprike su priznanja pogrešaka. Moćni ljudi često ne žele ispasti slabi u očima javnosti.

Hoće li isprika biti dovoljna? Vrijeme će pokazati. Centar Anne Frank pozvao je na Spicerovu trenutnu ostavku, tako da je Trumpov glasnogovornik pod velikim pritiskom.

Čini se kako je taj pritisak nešto na što će se Spicer morati naviknuti", zaključuje Kay.
 

Pročitajte više