Turisti spašeni sa stijena na Pagu: Pili smo vlastiti urin, spasio nas mobitel

Foto: HGSS

Četvorica Nijemaca koji su 24. lipnja doživjeli nesreću s gliserom tijekom velike bure na moru na otoku Pagu ispričala su za Bild kako je izgledala havarija. Za njima su 14 sati tragali pripadnici HGSS-a i policija, a službe za spašavanje tražile su ih i avionom.

Objavljuje HGSS Stanica GospićSubota, 24. lipnja 2023.

Jedan Nijemac je uspio doći do policije i prijaviti što se dogodilo, ispričali su iz HGSS-a za Index. Na kraju su njemački turisti Kevin, Philipp i Johannes, čiji se gliser razbio o stijene, pronađeni na tri lokacije.

Za Bild su ispričali da su preživjeli pukom srećom. Naveli su da su pili vlastiti urin ne bi li preživjeli.

Otkazao im motor, a onda ih je bura prevrnula

Prvo im je na povratku s Paga prema Rabu otkazao motor, a nakon toga im je bura napunila gliser morem. Vjetar ih je na kraju prevrnuo. Kevin i Philipp su u more skočili s prslucima za spašavanje, a Johannes i Enrico su ostali na gliseru. Novinari Bilda pitali su ih jesu li se bojali morskih pasa i drugih životinja.

"U međuvremenu sam imao taj strah, pitao sam se dolazi li nešto odozdo. No strah je bio prisutan samo kratko vrijeme", ispričao je Kevin za Bild.

"Legli smo da umremo"

Sedam sati su Kevin i Philipp bili nasukani na nepristupačnoj i nenaseljenoj strani Paga. U tom dijelu otoka smještene su stjenovite litice. Kevin kaže da je njegov novi mobitel, koji je stalno imao u džepu, i dalje radio te imao četiri posto baterije.

Kevinov mobitel je iPhone 13 koji je vodootporan do dubine od šest metara. U 5:55 ujutro 24. lipnja Kevin je nazvao suprugu Melanine.

Preko WhatsAppa joj je poslao svoju lokaciju te napisao da je njemu i njegovim prijateljima hitno potrebna pomoć. Policiju središnje Franačke obavijestio je njemački uredski službenik. Policija je hrvatskim vlastima poslala koordinate lokacije Nijemaca.

"Legli smo da umremo. Mislio sam na svoju obitelj", rekao je jedan od Nijemaca za Bild.

"Pili smo urin"

Muškarci su imali ozljede od oštrog kamenja na rukama, nogama, stopalima i šakama. Bili su jako iscrpljeni, nisu imali vode, a bili su na jakom suncu i stijenama dok nisu spašeni. 

"Umirali smo od žeđi. Mokrili smo u prazne školjke pa pili urin. To nije bila dobra ideja jer nam se grlo dodatno stegnulo", rekao je spašeni muškarac.

Kažu da su u tim trenucima vjerovali da je došao njihov kraj.

HGSS: Jedan od njih bio je na stijeni ozlijeđen i u lošem stanju

Pročelnik HGSS-a Josip Brozičević ispričao je za Index da su njemački turisti bili u lošem stanju i ozlijeđeni. Kaže da su turisti oko 1 ili 2 u noći nazvali 112 te da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka o nesreći obavijestila HGSS.

"Dobili smo informaciju da je jedan od turista iz havarije došao na policiju pješice i prijavio što se dogodilo. Rekao je da se dvojica njegovih prijatelja nalaze na stijeni i da su u redu, ali da nemaju cipele i da im je potrebna obuća da samostalno izađu iz mora. Također, naveo je da se ne zna gdje je četvrta osoba.

Kada smo dolazili do lokacije, vidjeli smo trajekt koji tamo sudjeluje u potrazi, ali bura je bila jaka, uvjeti teški. Trajekt nije išao preblizu pa nisu uočili da je netko tamo. No kada smo mi stigli u postaju, turist je ponovno prepričavao što se dogodilo. Naša kolegica koja zna njemački jezik je shvatila da četvrti nije u moru i da nije nestao, nego da je isto na stijeni te da je ozlijeđen i u lošem stanju", ispričao nam je Brozičević i dodao da su svi s broda bili izgrebani od stijena.

Kaže da je ozlijeđen i Nijemac koji je došao do policije. "Na sebi je imao žive rane jer je napola gol hodao", govori pročelnik.

"Jedan muškarac je stajao satima na stijeni, bilo je najjače sunce"

HGSS je oko 10 krenuo u potragu za ozlijeđenim turistima. U međuvremenu je policija pronašla dvojicu Nijemaca i pomogla im da se ukrcaju na njihov brod, navodi Brozičević.

"Oko 12:30 mi smo našli četvrtog muškarca. On je ispod pasa bio u moru i stajao je uz rub stijene. Nije mogao ništa učiniti jer su to jako oštre stijene. Riječ je o jakom i velikom čovjeku od preko 100 kilograma, stanje mu je bilo općenito loše.

Tamo je stajao od 1 do 2 u noći. Oni su valjda išli s nekakvog partija i vjerojatno su bili dehidrirani, a nisu imali vode. Čovjek je na tom mjestu bio satima, i to na najjačem suncu. Da je još ostao tamo, brzo bi izgubio svijest.

Pred kraj transporta mu se stanje pogoršalo, počeo je ubrzano disati... Ne znam u kakvom su stanju bila ostala dvojica, ali ovom čovjeku definitivno nije bilo dobro", ispričao nam je pročelnik HGSS-a.

Pročitajte više