Turistička ambulanta u Krku radi u jednoj smjeni. "4 sata sam čekao s bolesnom kćeri"

Screenshot: Nova TV

Turistička ambulanta u Krku radi u jednoj smjeni. Ne dođete li na red, uputit će vas u Bašku ili Rijeku. Hrvoje Pemper je u nedjelju satima čekao s bolesnom kćeri.

"Budeš spreman da ćeš čekati sat vremena, dva, ali nakon tri sata već razmišljaš - što sada? Dijete krvari iz uha, ima temperaturu", kazao je Pemper za Dnevnik Nove TV.

"Bilo me strah, razmišljao sam da idem za Zagreb, da idem u Zagreb obaviti ovo, ali onda sam shvatio - izaći ću tu dva kilometra i onda upasti u gužvu", navodi. Pregled je obavljen nakon četiri sata. 

"Dobili smo antibiotik, ali otiđeš u ljekarnu koja radi jedan sat dnevno u nedjelju. Mislim, ljudi, o čemu pričamo? I to privatna ljekarna. Gdje su tu državne ljekarne, one koje će biti 0-24 na raspolaganju?" pita se Pemper. Ovo, kaže, nije kritika medicinskom timu u ambulanti ni ljekarni koja ne treba raditi nedjeljom, ali pita se - zbog čega plaća tolike doprinose zdravstvu?

Ministarstvo zatražilo žurno očitovanje

Iz Ministarstva zdravstva kažu da su zatražili žurno očitovanje Doma zdravlja i Županije. Ističu i kako osiguranici HZZO-a mogu otići kod bilo kojeg liječnika primarne zaštite, kao i na Hitnu pomoć.

Na otoku Krku u ovom trenutku boravi pet puta više ljudi nego što je stanovnika. Osim Hitne pomoći s dva tima, turistima su dostupne tri turističke ambulante - u Šilu, Baški i Krku.

"Zbog nedostatka medicinskog kadra, to je učinjeno u puno manjem opsegu nego što je uobičajeno. U terminima kada turistička ambulanta ne radi, onda turisti mogu potražiti zaštitu u ordinacijama obiteljske medicine", objasnila je koordinatorica krčke ispostave Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Alemka Žic.

Trošak turističke ambulante u Krku snose Županija i Grad. Ministar Beroš za rješenje problema gleda u njih, a oni u njega. "Problem bi, naravno, trebalo rješavati na razini države. Od Ministarstva zdravstva, vjerojatno krećući od samog školovanja, od fakulteta", navodi Žic.

Pročitajte više