Turistički radnici i predstavnici Vlade: Turistička sezona u Hrvatskoj uspješna

OVOGODIŠNJA turistička sezona bila je uspješna, te je Hrvatska, unatoč krizi u svjetskom turizmu, među rijetkim zemljama uspjela ostvariti porast turističkog prometa, što obvezuje da se i za iduću godinu sezona pripremi što bolje, istaknuli su danas sudionici Hrvatskoga turističkog foruma u Poreču.

Na skupu je sudjelovalo oko 350 turističkih radnika i predstavnici Vlade, a organiziran je u povodu večerašnje dodjele priznanja HRT-a "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku".

U izvješćima o sezoni predstavnici turističkih udruga i stručnjaci su istaknuli da je ove godine bilo i do deset posto više turista, te da je promet povećan i do 25 posto. Osim što su istaknuli pozitivne činjenice, poput ovogodišnjeg otvorenja novih autocesta, pojačane inspekcije na obali i većeg prijavljivanja gostiju nego lani, predstavnici strukovnih udruga su upozorili i na još izraženu sivu ekonomiju u turizmu, uništavanje i betoniranje područja uz obalu.

Na skupu, na kojem je primjećeno da nije bilo predstavnika Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, ponovno je zatražena manja stopa PDV-a za sve turističke usluge te hitno donošenje zakona o turizmu.

Direktor njemačkog touroperatera ID Riva Toursa Selimir Ognjenović posebice je istaknuo kako Hrvatska mora biti oprezna u pripremi iduće turističke sezone jer će konkurentske zemlje pokušati nadoknaditi ovogodišnji minus. Dodao je da je u Europi Hrvatska ove godine bila "trend-destinacija", te kako to treba očuvati uz prirodu, kvalitetu i ljubaznost turističkih radnika.

Predsjednica Sindikata turističkih i ugostiteljskih radnika Hrvatske Vesna Dejanović je istaknula da su plaće u turizmu, unatoč ovogodišnjem blagom porastu, još 16 posto manje od republičkog prosjeka. Vladi i poslodavcima je poručila da turistički radnici nisu trošak nego investicija.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić podsjetio je na novi Zakon o privatizaciji, koji će uskoro u saborsku raspravu, a osim osnutka Hrvatskog imovinskog fonda i rješavanja problema vezanih za zemljište oko hotela, omogućit će da se radnici uključe u dioničarstvo ESOP programima. Ponovio je kako nema i neće biti vlasništva nad pomorskim dobrom, te da će se i to uskoro regulirati novim zakonom.

Upozorio je na "lokalne poreze", koji će na neki način zamijeniti sadašnju komunalnu naknadu, te je istaknuo kako domaće tvrtke treba zaštiti od nelojalne strane konkurencije, na čemu Vlada ozbiljno radi.

Na samom kraju skupa predsjednik Vlade Ivica Račan čestitao je turističkim radnicima na odrađenoj sezoni, te je poručio da se samo zajedništvom može unaprijediti turizam. Dodao je da treba jačati konkurentnost hrvatskog turizma i gospodarstva u cjelini, čuvati prirodna bogatstva i gostoljubivost kako bi se poboljšala kakvoća turističke usluge i rad turističkih djelatnika. Da bi se sve to moglo ostvariti, rekao je predsjednik Vlade, treba sačuvati makroekonomsku i političku stabilnost zemlje i njezinog okruženja.

Pročitajte više