Turska amnestija za Kurde

TURSKI predsjednik Ahmet Necdet Sezer potpisao je danas zakon o amnestiji kurdskih pobunjenika koji poglavito djeluju na sjeveru Iraka.

Tim činom potpunog ili djelomičnog oprosta, koji je prethodno usvojio parlament, bit će obuhvaćeno oko 4.500 osoba. Oni su po naređenju svog vođe Abdullaha Ocalana Apoa, koji izdržava doživotnu kaznu zatvora, prešli iz Turske na teritorij susjedne arapske zemlje.

Inače, prema zakonu o amnestiji svi oni koji nisu počinili ubojstva ili druga teža krivična djela bit će u potpunosti oslobođeni svake odgovornosti, a onima koji su to učinili smanjit će se ranije izrečene kazne. U Turskoj je ukinuta smrtna kazna tako da će se, kako se vjeruje, golema većina pobunjenika dragovoljno predati.

Amnestiju krudskih pobunjenika snažno su, još ranije, podržale SAD. Washington je uvjeren kako će se tim činom stabilizirati prilike u Iraku.

Kurdska pobuna u Turskoj buknula je 1985., a na njeno čelo se stavio vođa zabranjene marksističke Kurdske radničke stranke (PKK) Ocalan. Tijekom proteklih borbi sa turskim snagama sigurnosti poginulo je, kako se procjenjuje, na obje strane oko 37.000 ljudi. U Turskoj živi dosta brojna i dobro organizirana kurdska etnička zajednica koja, kako se vjeruje, broji oko 12 milijuna stanovnika.

Pročitajte više