Turska blokirala Slide.com zbog uvreda prema Ataturku, osnivaču moderne Turske

TURSKA vlada blokirala je pristup popularnoj multimedijalnoj internetskoj stranici Slide.com na kojoj korisnici mogu postavljati slike i priče, jer, kako se navodi u odluci suda, one vrijeđaju osnivača turske republike.

Slide je jedan od servisa koji radi na principu YouTubea, Facebooka i MySpacea i pridružio se zabrani koje se već primjenjuju u Pakistanu, Tajlandu i Kini zbog svog materijala koji se suprotstavlja zakonima tih država.

Turska zabranjuje svako vrijeđanje osjećaja pripadnosti turskoj državi kao i vrijeđanje osnivača moderne Turske, Mustafe Kemala Ataturka. Pod ovim optužbama poznati autori, akademici o političari bili su proganjani iz države.

Kako tvrtka Slide Inc još od veljače prima pritužbe korisnika iz cijele Turske zbog odluke suda da turski telekom kao državni internetski operater blokira rad Slide-ove internetske stranice, za Reuters je potvrdio i John Duncan, generalni savjetnik Slide Inc. Zaposlenici Slide Inc tvrde kako nikada nisu dobili pismenu obavijest o blokiranju rada te kako nije prepoznat nikakav uvredljiv materijal zbog kojeg bi bile poduzete te mjere.

"Nije mi potpuno jasno o čemu se ovdje radi. Podržavamo slobodu govora. ali ne objavljujemo uvredljive materijale. Mogli bismo riješiti taj problem ukoliko bismo znali koji su elementi i materijali uzrokovali zabranu našeg rada.", rekao je Duncan.

Trenutno Slide Inc radi na pronalasku rješenja kako da omogući turskim korisnicima pristup svojoj stranici koja je u siječnju brojila, prema procjeni istraživačke kompanije comStore, 150 milijuna korisnika.

Slideova aplikacija "Top Friends" koju koristi Facebook, najpopularnija je na Facebooku i ima oko 1,8 milijuna aktivnih korisnika. Turska je trenutno na četvrtom mjestu, nakon SAD-a, Velike Britanije i Kanade, po broju aktivnih korisnika Facebooka, što dovoljno govori o tome koliko turski državljani žele slobodu govora.

V.M.

Pročitajte više