TURSKA NAJAVILA PREISPITIVANJE ODNOSA S IZRAELOM

Turska je u četvrtak najavila da će preispitati svoje odnose prema Izraelu, a prvi korak u tom smjeru predstavlja poziv turskom veleposlaniku u Tel Avivu da dođe na hitne konzultacije u Ankaru. L

Vlada Recepa Tayyipa Erdogana je odluku o tome donijela nakon oštre parlamentarne osude ponašanja izraelske vojske u palestinskom logoru Rafahu, u pojasu Gaze. Ubojstvo više od 60 Palestinaca, među kojima je mnogo žena i djece, dovelo je i do uličnih prosvjeda i široke osude ovdašnje javnosti.

Premijer Erdogan je izraelsku vojnu "Operaciju duga" nazvao činom "državnog terorizma". On je, istodobno, odbio poziv svojeg izraelskog kolege Ariela Sharona da posjeti Izrael. Taj poziv Erdoganu je osobno prenio izraelski ministar infrastrukture Joseph Paritzky.

Turska, prva zemlja u svijetu koja je priznala palestinsku državu, najavila je i jačanje gospodarskih, socijalnih i drugih veza s Palestincima. To bi, kako se doznaje, moglo obuhvatiti i vrlo snažnu potporu Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) na međunarodnoj političkoj pozornici.

Sekularna Turska, ključni saveznik Izraela na Srednjem istoku, potpisala je 1996. dva vojna sporazuma s vladom u Tel Avivu. Detalji tih sporazuma nisu nikada potpuno obznanjeni.

Ono što se pouzdano zna jest činjenica da ti dokumenti predviđaju mogućnost uvježbavanja izraelskih pilota na turskom nebu zbog skučenosti izraelskog zračnog prostora.

Najava Turske da će preispitati svoje odnose sa židovskom državom naišla je na pravu erupciju oduševljenja u arapskom svijetu i javnosti. Na taj način, snažno je porastao turski ugled, narušen zbog prijašnjih povijesnih okupatorskih promašaja.

(Hina) xsk ybr

Pročitajte više