TURSKA PONOVO TRAŽILA DENKTASHA DA NE BOJKOTIRA PREGOVORE

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je u subotu ponovio svoj poziv čelniku ciparskih Turaka Raufu Denktashu da odustane od svoje odluke da bojkotira pregovore za ujedinjenje Cipra pod posredstvom UNa koji bi se u iduću subotu trebali održati u Švicarskoj.

"Denktash ima veliko iskustvo u tome. Mi smo za to da taj proces nastavimo i završimo s njim", kazao je Erdogan za televiziju NTV.

Denktash je izazvao bijes Turske objavivši ovaj tjedan da će bojkotirati pregovore u Švicarskoj, ocjenjujući kako nikakav napredak nije postignut od strane ciparskih Grka.

"Povući se iz pregovora ne može biti rješenje uz nedostatak volje ciparskih Grka", ocijenio je turski premijer.

"Ako ne utvrdimo postojanje dobre volje koju očekujemo u posljednjim etapama mirovnog procesa donijet ćemo odluku zajedno i napraviti korak unazad ako bude potrebno", dodao je turski premijer.

UN želi postići ujedinjenje otoka prije 1. svibnja kada bi Republika Cipar - s ili bez sjevernog dijela - trebala pristupiti EU-u.

Ako ne uspiju pregovori u Švicarskoj Annan će biti arbitar plana ujedinjenja koji će biti predmet referenduma u sjevernom i južnom dijelu otoka 20. travnja.

(Hina) xbis

Pročitajte više