Turski će parlament podržati ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO

NA TEMELJU zahtjeva triju skupina za podršku Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji, turski je parlament pokrenuo inicijativu da se prije summita u Istanbulu krajem lipnja te tri zemlje pozovu u članstvo NATO-a, objavio je u utorak turski konzervativni dnevni list Zaman.

Te tri skupine zahtijevaju da predsjednik parlamenta objavi deklaraciju podrške, piše Zaman.

Inicijativa je ušla u dnevni red na zahtjev čelnika parlamentarnoga vijeća za Europsku uniju Yasara Yakisa. Pristaše inicijative pripremili su nacrt deklaracije na temelju podataka ministarstva vanjskih poslova.

"Očekujemo objavljivanje deklaracije u utorak. Turska pozorno razmatra članstvo tih zemalja", rekao je čelnik skupine za prijateljstvo Turske i Makedonije i član stranke pravde i razvitka Niyazi Pakyurek.

U tekstu se između ostaloga kaže: "Parlament podržava politiku otvorenih vrata (NATO-a) prema onim zemljama koje imaju dovoljno političke volje da ispune uvjete Saveza, s ciljem jačanja euroatlantskoga mira, sigurnosti i stabilnosti".

"Turski parlament podržava konkretnu perspektivu za članstvo Makedonije, Albanije i Hrvatske u NATO-u", piše Zaman, "i zato poziva vladu da za to potraži potvrdu među saveznicima".

Pročitajte više