Turski predsjednik u Saboru

PROCES integracije Europe neće biti završen dok sve zemlje njezina jugoistoka ne zauzmu pozicije u europskim strukturama, rekao je u četvrtak u Zagrebu u obraćanju zastupnicima Hrvatskog sabora turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer (Neđet).

Sezer je podsjetio da Turska ima posebne odnose s Europskom unjom već četrdeset godna. Godine 1996. Turska je s Europskom unijom sklopila Carinski savez, a od 1999. službeni je kandidat za članstvo u EU-u. Početak pregovora o ulasku u EU očekuje krajem 2004. godine.

Ističući da Turska "pozorno prati" napore Hrvatske usmjerene prema integriranju u EU, turski predsjednik čestitao je Hrvatskoj na napretku ostvarenom na tom putu.

"Proces integracije Europe neće biti završen dok sve balkanske zemlje ne zauzmu pozicije u europskim strukturama", naglasio je Sezer.

Sezer je naglasio također da će Turska, kao važna članica NATO-a, nastaviti podupirati hrvatske napore za ulazak u Sjeveroatlantski savez.

"Turska smatra da sve balkanske zemlje koje ispunjavaju uvjete za članstvo u NATO-u trebaju postati i njegove članice", rekao je. "U tom okviru, vjerujemo da vrata, koja su otvorile Bugarska i Rumunjska postavši članice NATO-a, trebaju ostati otvorena i za ostale zemlje u regiji, dodao je.

Turski predsjednik je izrazio nadu, kako će želja gotovo svih zemalja jugoistočne Europe za integriranjem u euroatlantske institucije, ukinuti negativne konotacije vezane uz pojam "balkanstvo", te da će regija postati simbol mira, prosperiteta i stabilnosti.

Borba protiv organiziranoga kriminala i terorizma postala je, u tom kontekstu, jedna od glavnih dužnosti i zahtijeva suradnju na svim razinama, istaknuo je Sezer.

Osim na bilateralnoj razini Turska i Hrvatska na putu do mira i stabilizacije regije surađuju i u mulilateralnim procesima, kao što su Proces za suradnju zemalja jugoistočne Europe, Pakt za stabilnost jugoistočne Europe i Inicijativa za suradnju jugoistočne Europe.

Političke odnose između Turske i Hrvatske turski predsjednik je ocijenio "vrlo zadovoljavajućim".

"Odnose na području gospodarstva, trgovine i kulture, trebalo bi podići na razinu naših političkih odnosa", poručio je Sezer zastupnicima Hrvatskog sabora.

Gospodarska razmjena Hrvatske i Turske kreće se oko 50 milijuna američkih dolara na godinu, od toga na hrvatski izvoz u Tursku otpada oko devet milijuna dolara.

Ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Turske stupio je na snagu 1. srpnja ove godine.

Nakon obraćanja Hrvatskom saboru, turski predsjednik je razgovarao i s njegovim predsjednikom Zlatkom Tomčićem, a tijekom poslijepodneva predviđen je sastanak s premijerom Ivicom Račanom. Zajedno s predsjednikom Mesićem, s kojim se susreo jutros, predsjednik Sezer će biti nazočan i sastanku Tursko-hrvatskog poslovnog vijeća, u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj tursko izaslanstvo će završiti u petak, posjetom Dubrovniku.



Pročitajte više