Turski premijer želi što bolje odnose sa Sirijom, ali i dalje je uvjet da Asad ode s vlasti

Foto: Hina

TURSKA želi razvijati dobre odnose sa Sirijom i Irakom, a obje zemlje moraju biti stabilne da bi uspjela borba protiv terorizma, ocijenio je turski premijer Binali Yildirim.

Turska je odavna jedna od najoštrijih protivnica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i drži da je njegov odlazak s vlasti preduvjet za početak stabilizacije Sirije.

U tome se njezino stajalište razlikuje od Rusije koja je dugogodišnja saveznica predsjednika Asada, ali i od Sjedinjenih Država koje su više usredotočene na borbu protiv džihadističke skupine Islamske države.

"To je naš najveći i nepovratni cilj: razviti dobre odnose sa Sirijom i Irakom i svim našim susjedima oko Sredozemlja i Crnog mora", rekao je Yildirim.

"Normalizirali smo odnose s Rusijom i Izraelom. Siguran sam da ćemo normalizirati i odnose sa Sirijom. Da bi uspjela borba protiv terorizma stabilnost se mora vratiti u Siriju i Irak, rekao je Yildirim.

Turska je u lipnju obnovila diplomatske veze s Izraelom nakon šest godina prekida zbog napada Izraelaca na turski brod, a ispričala se Rusiji za rušenje njezina borbenog zrakoplova iznad Sirije.

Pročitajte više