Turski recept za izlazak EU iz krize: Ukinite demokraciju i počnite tiskati novac

TURSKI veleposlanik pri EU je poručio državama eurozone da, ako žele spasiti euro, trebaju odustati od "normalne demokracije" i Europske središnje banke.

Selim Kuneralp smatra da tradicionalne demokratske strukture nemaju budućnost u Europi nakon krize. "U izbornoj kampanji imate jednu stranku koja kaže 'da će smanjiti poreze i investirati u ovo ili ono, izgraditi nuklearne elektrane ili potrošiti novac na obnovljivu energiju, izgraditi više škola ili bolje bolnice'. Druga stranka će reći 'mi ćemo napraviti sve što i prva stranka obećava, samo malo više'. Pa imate utrku tko će potrošiti više. No, ako imate postojeći mehanizam centralne kontrole, koji sada postoji, oni to neće moći učiniti", kazao je Kuneralp.

"Uz takav gubitak suvereniteta, izborne kampanje su besmislene"

On je uvjeren kako predloženi način rješavanja krize sa centralnom kontrolom na nacionalnim proračunima u zamjenu za pomoć Europske središnje banke, nije dobar, piše EUObserver.  "Uz takav gubitak suvereniteta, izborne kampanje se čine besmislenima", kazao je Kuneralp. Smatra kako eurozona mora izabrati između zajedničke valute sa fiskalnom unijom ili uopće ne treba imati jednu valutu. Kuneralp je kazao kako je njemačko društvo bilo dobra primjer tijekom posljednjih deset godina, jer su plaće držali niskima i osigurali da banke odgovorno posuđuju novac. "Oni su bili dobri dečki. Oni su bili Nijemci. Oni su odgovorni ljudi. U Grčkoj možeš otići u banku i posuditi novac za ljetovanje. U Njemačkoj ga možeš posuditi samo za produktivne svrhe", rekao je Kuneralp.

Treba dati ECB-u da tiska novac


Upozorio je da će europske institucije morati raditi bolji posao nego u prošlosti, ako će i dalje nadgledati potrošnju država. Osvrnuo se i na činjenicu da je Grčka prošle godine priznala lažiranje statistike o dugovima i BDP-u. Kuneralp smatra kako za to krivnju moraju snositi i dužnosnici EU.

"Kada sam razgovarao s ljudima iz Europske komisije, oni su mi priznali da Grci lažu u statistikama. Pa, oni su možda i lagali, ali je njihov posao bio da to otkriju. Komisija nije na pravi način radila svoj posao i treba uvesti mehanizam koji će ih natjerati da ga tako rade", kazao je Kuneralp te dodao kako bi Njemačka morala odustati od stava da ECB ne smije tiskati novac kako bi ublažila dug eurozone. 

Pročitajte više