Tusk: Alternativa Europskoj uniji za Veliku Britaniju bio bi politički kaos

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk kazao je, govoreći o mogućnosti izlaska Velike Britanije iz Europske unije, da je jedina alternativa Uniji "politički kaos", a najnovije komentare jednog od najjačih zagovaratelja izlaska, tzv. Brexita, bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona nazvao je "apsurdnim". 

Donald Tusk kazao je kako govori o tome jer želi braniti "svoju viziju Europe". Kazao je također da "ne može odšutjeti" na posljednje Johnsonove komentare u kojima je on ciljeve Europske unije usporedio s Hitlerovim.   

Tusk je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s danskim premijerom kazao da je bivši londonski gradonačelnik pokazao da pati od "političke amnezije". 

"Braniti ne znači držati nekome lekciju. Britanski građani će sami o tome donijeti odluku i ne treba im šaptati, pogotovo ne iz Bruxellesa. No kad čujem da je netko Europsku uniju usporedio s planovima i ciljevima Adolfa Hitlera ne mogu šutjeti. Takvi apsurdni argumenti trebali bi biti u potpunosti ignorirani da ih nije izgovorio jedan od najutjecajnijih političara vladajuće stranke", kazao je Tusk, a prenosi BBC.

Po riječima predsjednika Europskog vijeća,  EU ostaje brana mogućim sukobima europskih zemalja i po njemu je "banalna istina" da je "jedina alternativa Uniji politički kaos, povratak nacionalnom egoizmu, i u konačnici, trijumf antidemokratskih tendencija koje mogu voditi u ponavljanje povijesti" .

Johnson, važna figura u kampanji za izlazak Britanije iz EU, o čemu će se odlučivati na referendumu 23. lipnja, izazvao je kritike kazavši da su i Hitler i Napoleon propustili ujediniti Europu a da je EU "pokušaj da se napravi to isto samo drugim metodama".

 

Pročitajte više