Tužba gay udruga protiv Kaćunka - reklama dežurnom crkvenom redikulu

UNATOČ činjenici da će većina razumnih građana Hrvatske koji su upoznati s "likom i djelom" dežurnog katoličkog redikula na njegove tvrdnje koje potiču negdje iz vremena španjolske inkvizicije samo odmahnuti rukom, hrvatske gay udruge tužile su dotičnoga i time mu samo napravile reklamu.

Naime, udruge Iskorak i Kontra, koje se bore za prava osoba homoseksualne orijentacije, odlučile su podići kaznenu prijavu protiv Anđelka Kaćunka, katoličkog svećenika i kancelara Vojnog ordinarijata zbog njegove kolumne koja je objavljena u Areni 29. prosinca 2005.

U dotičnoj je kolumni Kaćunko na sebi svojstven način komentirao gay vjenčanje pjevača Eltona Johna i njegovog partnera Davida Furnisha, pri čemu je ustvrdio da se radi o medijskoj manipulaciji usmjerenoj prema "sustavnom stvaranju moralno izopačenog društva."

"Inzistiranje na nekim pravima samo zbog svoje spolne orijentacije u samoj je biti sporno..." - navodi Kaćunko u kolumni zbog koje je, prema pisanju Jutarnjeg lista, priveden na informativni razgovor nakon što su udruge Iskorak i Kontra podnijele kaznenu prijavu pozivajući se na zakonske odredbe o spolnoj diskriminaciji.

Nitko ne spori da su Kaćunkove tvrdnje o "sustavnom stvaranju moralno izopačenog društva", blago rečeno, smiješne i bez ikakvih konkretnih argumenata, što teorije zavjere u pravilu i jesu. Svatko tko vjeruje u sveopću urotu protiv heteroseksualnosti koja ima za cilj stvoriti društvo u kojem vlada opačina i zlo vrijedan je podsmijeha, ali i ničeg više od toga.

Kaznenom prijavom protiv Kaćunka, koji se u odnosu prema homoseksualnosti od velike većine katoličkih svećenika razlikuje samo po tome da javno iznosi ono što ostali misle, gay udruge su, riječima čuvenog sportskog komentatora iz bivše Jugoslavije Milojka Pantića, "promašile ceo fudbal".

Ne samo da od njihove prijave neće biti apsolutno ništa, jer bilo je i kaznenih prijava protiv autora gorih izjava od Kaćunkovih pa ih je Državno odvjetništvo odbacilo uz smiješnu argumentaciju prema kojoj se radi o izricanju osobnog stava, a ne govoru mržnje, nego je jedini učinak prijave reklama Kaćunkovim zaostalim idejama kakvu ne može dobiti u sljedećih deset kolumni u Areni.

Naime, notorna je činjenica da nitko razuman ne može ozbiljno shvatiti Kaćunka, pa ne piše čovjek bez razloga za Arenu umjesto za, primjerice, Vjesnik. Podsjetimo, radi se o svećeniku koji je svojevremeno mrtav-hladan tvrdio da su za smrt Franje Tuđmana krivi vudu rituali na samoborskom Fašniku te najavljivao javno spaljivanje televizora zbog "medijskog terora", što zorno pokazuje o kakvom se fanatiku radi.

Stoga se kaznena prijava pravnog tima Iskoraka i Kontre, za koju se unaprijed zna da neće polučiti željene rezultate, za posljedicu može imati samo reklamu Kaćunkovih smiješnih stavova, što za ciljeve gay udruga u konačnici može biti samo kontraproduktivno.

Neven Barković

Pročitajte više