Tužba protiv Vatikana: Srbi, Židovi i Romi traže povrat zlata koje su im ukrali ustaše



AMERIČKI odvjetnih Jonathan Levy podnio je zahtjev za novu istragu o sumnjivom radu Vatikanske banke. Levy, koji zastupa žrtve ustaškog režima NDH, tvrdi da se u Vatikanu nalazi 80 milijuna dolara opljačkanih od Židova, Srba i Roma.

Levy u pismu koje je poslao kardinalu Attiliju Nicori, predsjedniku Financijskog odbora u Vatikanu, tvrdi da se na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi ustaško ratno blago. "Ovo zlato, poluge, srebro i druge vrijednosti ustaški režim krao je od Srba, Roma i Židova i polagao u Vatikansku banku od 1944. do 1946. godine", tvrdi Levy.

Odvjetnik Levy se sa 20-ak suradnika već godinama pred američkim pravosuđem bori protiv Vatikanske banke. Pljačka je prvi put dokumentirana 1998. godine u izvještaju američkog State Departmenta pod naslovom "Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga".

"U izvještaju se tvrdi da je Vatikan umješan u pranje zlata iz koncentracijskih logora i krađu nakon Drugog svjetskog rata, čija je vrijednost 80 milijuna dolara", kazao je Levy za beogradske Večernje novosti. Da je Vatikan umiješan u krađu, potvrdio je svojim svjedočenjem i američki specijalni agent William Gowen.

Levy se kroz godine parničenja suočio s brojnim problemima, između ostalog i zbog poništavanja tužbe uz objašnjenje da se Vatikanu ne može suditi pred američkim pravosuđem. Nakon što je odbijena žalba, podnesen je i službeni zahtjev Vatikanu. Ukoliko Vatikan ne pokrene istragu, žrtve NDH će tužiti Vatikansku banku Europskoj komisiji.

Pročitajte više