Tužite državu zbog Mlakarove pogreške, to je vaše pravo!

GRAĐANI čija su imena i prezimena osvanula na internetskim stranicama hrvatske vlade i Ministarstva uprave imaju pravo tužiti državu i tražiti odštetu! "Smatram da se radi o postupku koji je ne samo protuzakonit, već bi mogao biti i protuustavan", rekla je u razgovoru za Index odvjetnica Dafinka Večerina, stručnjakinja za građansko i obiteljsko pravo.

Istog je mišljenja i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić. "Vlada je u cilju političkog obračuna sa sindikatima prekršila odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka", vjeruje Olujić pa dodaje: "Objavljivanje popisa je političko sredstvo, ali riječ je o nedopuštenom pravnom sredstvu".

Citirajući zakon koji je Vlada prekršila odredbom podataka, Večerina ističe kako građani potpisivanjem referenduma nisu dali pristanak za korištenje svojih osobnih podataka na način na koji su iskorišteni, odnosno za njihovu javnu objavu. "Prema mom mišljenju radi se o kršenju zakona, zbog čega građani imaju pravo tužiti državu", kaže Večerina.

Previd koji bi državu mogao koštati milijune kuna

S obzirom da se radi o nesvakidašnjem prekršaju, tužba bi sama po sebi mogla biti svojevrstan presedan. Svaki građanin čije je ime Vlada objavila na internetu ima pravo uposliti odvjetnika i udariti državu s pojedinačnom tužbom ili se slučaj može riješiti kolektivnom tužbom, nakon koje će građani od države imati pravo na odštetu ukoliko dokažu počinjenu štetu.

Olujić ističe kako se slučaj može riješiti i vansudskom nagodbom preko Državnog odvjetništva. U kaznenim odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka stoji kako se kršenje ovog zakona sankcionira kaznama do 40.000 kuna, što je iznos koji bi Vlada vjerojatno morala isplatiti svakom pojedinačno oštećenom građaninu. U dokumentima koje je objavljeno na stranicama Mlakarovog ministarstva, kao i na stranicama Vlade, ima nekoliko stotina imena i prezimena što teoretski znači da bi ova nesmotrenost državu mogla koštati višemilijunske odštete!

Davorin Mlakar, međutim, i dalje odbija priznati pogrešku. Njemu nije jasno u čemu je problem, te tvrdi kako ničija privatnost nije narušena jer je prije objave djelomično sakriven JMBG! Ovakav stav zastupa i Franjo Lacko, ravnatelj Agencije za zaštitu podataka koji je za HTV izjavio: "Povreda nastaje tek onda kad je identitet očigledan i potpun. Ovdje to nije slučaj. Povreda bi nastala tek da je objavljeno kompletno ime, prezime i JMBG".

HDZ-ovci se pogubili u rebalansu i referendumu

A dok Mlakar (za promjenu) gostuje po televizijskim emisijama i na konferencijama za novinare pokušava objasniti da ništa nije kriv on, već sindikati koji državi pokušavaju podvaliti fabricirane potpise, njegovi kolege iz HDZ-a ne mogu se odlučiti podržavaju li referendum o ZOR-u ili ne. Dan nakon što ga je HDZ-ova Vlada pokušala torpedirati, referendum su podržali najprije Andrija Hebrang, a zatim i Ivan Jarnjak i Branko Bačić.

Jarnjak i Bačić održali su konferenciju za novinare na kojoj su kazali kako je HDZ zapravo taj koji podržava referendum, dok mu se SDP protivi! Tu tezu podupiru kvazi-rebalansom proračuna, u kojem je predviđeno 170 milijuna kuna za provedbu referenduma. Takvom se "rebalansu" SDP protivi, što ujedno znači da se protive i referendumu, uvjeren je Jarnjak.

Pročitajte više