TUŽITELJSTVO TRAŽI PRITVOR I ISTRAGU PROTIV JAMBA

Protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jamba zatražen je pritvor i istraga zbog sumnje da je oštetio državni proračun za 4,5 milijuna kuna te da je s još dvojicom osumnjičenika za 18 milijuna kuna oštetio poduzeća Razvitak u korist svoje tvrtke Jambo, doznaje se danas u Državnom odvjetništvu.

Dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je da je 23. rujna tamošnjem Županijskom sudu podnijelo istražni zahtjev protiv Jamba zbog sumnje da je kao gradonačelnik zlouporabio položaj i ovlasti. Tereti ga se da je najveći dio novca, koji je grad lani dobio iz državnog proračuna kako bi isplatio odštetu za štetu nastalu sušom, isplatio osobama koje nisu imale pravo na tu naknadu. Sumnja se da je Jambo nezakonito isplatio 4,5 milijuna kuna.

Gotovo istodobno dubrovačko Općinsko državno odvjetništvo je istražnom sucu dopunilo istražni zahtjev protiv Jamba, Tončija Jerkovića i Bože Gabrića, odgovornih osoba tvrtki Razvitak i Razvitak Predolac zbog sumnje da su zlouporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Njih se tereti da su "kršenjem zakona i propisa, nizom nezakonitih radnji pribavili protupravnu imovinsku korist trgovačkom društvu Jambo u iznosu od 18 milijuna kuna, a na štetu Razvitka". U priopćenju se ne navodi na koji su način to učinili i u kojem razdoblju.

U Uredu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića doznaje se da je tužiteljstvo zatražilo pritvaranje Jamba zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i dokaze, ponavljanja kaznenog djela i iznimno teških okolnosti pod kojima su ona počinjena. Na upit zbog čega su o tome izvijestili tek danas u Državnom odvjetništvu su odgovorili da su čekali da sud zaprimi njihova zahtjeve.

Na dubrovačkom sudu danas se nisu moglo doznati je li istražni sudac razmatrao zahtjeve tužiteljstva i jesu li donesene kakve odluke.

Istraga za navodne malverzacije na štetu Razvitka prvi put je zatražena još 2000. Istražni sudac i vijeće dubrovačkog Županijskog suda taj su zahtjev odbacili, no Vrhovni je sud te odluke ukinuo.

Stipe Gabrić Jambo je u telefonskom razgovoru Hini izjavio kako ne zna ništa o najnovijim zahtjevima tužiteljstva te da ga nitko još nije kontaktirao i zvao na razgovor.

"Ako dobijem poziv odazvati ću se razgovoru", rekao je Jambo, koji kaže da je u oba slučaja njegova savjest čista. Smatra da je u pozadini svega strah vladajućeg HDZ-a da će njegova nezavisna lista pobijediti na skorim lokalnim izborima u Metkoviću.

Prijavu protiv Jamba zbog navodno nezakonite isplate novca iz državnog proračuna u kolovozu je podnio Vladin povjerenik za Metković Ivica Vidović. Mediji su dan kasnije objavili da je Jambo u bijegu te da policija za njim traga, no on je to opovrgnuo rekavši da je na službenom putu u Crnoj Gori. Po povratku u Hrvatsku on je uhićen i istog dana, nakon kriminalističke obrade, pušten na slobodu.

(Hina) xso/xam yso

Pročitajte više