Tužiteljstvo zatražilo istražne radnje protiv Franje Tureka

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od Županijskog suda provođenje istražnih radnji protiv bivšeg ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) Franje Tureka zbog navodnog neovlaštenog snimanja i prisluškivanja, doznaje se danas na sudu.

Po riječima predsjednice istražnog odjela zagrebačkog Županijskog suda Mirjane Rigljan, većina istražnih radnji koje je tužiteljstvo zatražilo odnosi se na saslušanje svjedoka. No, ona nije željela otkriti koliko bi svjedoka svojim iskazima trebali potkrijepiti ili odbaciti tvrdnje tužiteljstva da je Turek, kao službena osoba, počinio kazneno djelo neovlaštenog snimanja ili prisluškivanja. Spis je dodijeljen u rad sutkinji Erni Dražančić koja će o saslušanjima svjedoka odlučiti naknadno.

U zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu danas su Hini samo potvrdili da su predložili istražne radnje, no nisu željeli govoriti o pojedinostima ovog slučaja, pravdajući se da predmet nosi oznaku državne tajne.

Neovlašteno snimanje i prisluškivanje Kazneni zakon opisuje u 131. članku, a ukoliko nedjelo posebnim napravama počini službena osoba tijekom obavljanja dužnosti (stavak 2. i 3.), za što se tereti Turek, predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Prema pisanju medija, Tureka se u kaznenoj prijavi tereti da je na odobrenje Vrhovnog suda za prisluškivanje umirovljenog pukovnika Mire Lace dopisao telefonske brojeve još nekih osoba.

Kaznena prijava protiv Tureka podnesena je krajem studenog prošle godine, a zagrebačka policija ga je saslušala početkom ožujka. Nakon dvosatnog obavijesnog razgovora novinarima je izjavio kako ne očekuje da će protiv njega biti podignuta optužnica jer ne vidi ništa spornog u onome za što ga se sumnjiči. "Nije mi jasno kako je moguće nekoga nezakonito prisluškivati ako za to imate pravovaljan pismeni nalog", kazao je Turek. Dodao je da je riječ o nalogu iz 2001. kada je prisluškivanja odobravao tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin.

Turek je također tvrdio da predmet obavijesnog razgovora uopće nije bilo navodno dopisivanje imena na odobrenje Vrhovnog suda te da su takve optužbe na njegov račun netočne i da je riječ o "insinuacijama" i "političkoj kaznenoj prijavi" koju je podnio njegov nasljednik na mjestu ravnatelja POA-e Joško Podbevšek.



Pročitajte više