TV Novi Sad odbila emitirati emisiju na hrvatskom jeziku

NAKON što je Televizija Novi Sad odbila jučer emitirati emisiju na hrvatskom "TV divani" pomoćnik ravnatelja TVNS Dragomir Grnja izjavio je danas da emisija nije emitirana zbog toga što je jedan od sugovornika "TV divana" Televiziju Novi Sad "doveo u vezu s incidentima koji su se dogodili na sjeveru Vojvodine".

"Strašno je to što se dogodilo u Subotici i okolici, ali TV NS nije odgovorna za međunacionalne odnose", rekao je Grnja.

Urednica "TV divana" Dušica Dulić ovim je povodom danas najavila mogućnost prekida suradnje s TVNS i gašenja televizijskog programa na hrvatskom.

"Ovakav odnos rukovodstva TVNS prema programu koji je posvećen problemima, životu i položaju vojvođanskih Hrvata nije više prihvatljiv", izjavila je ona, konstatirajući kako bi toj medijskoj kući očito pogodovalo da se život ovdašnjih Hrvata prikazuje samo kroz folklor.

Član Hrvatskog nacionalnog vijeća Tomislav Žigmanov, kao jedan od sugovornika posljednje emisije "TV divani", izjavio je među ostalim da su državni RTS "pa i njihov studio u Novom Sadu pokazali neku vrstu nesenzibiliteta, i uopće ignoriranja" problema vojvođanskih Hrvata. Žigmanov je govoreći o genezi najnovijih antihrvatskih ispada u Vojvodini spomenuo da je ljetos na TVNS jedan gost emisije "Otkopčano" izjavio da Hrvati u Vojvodini uopće ne postoje. Od toga se TVNS kasnije nije ogradila.

Emisija "TV divani" od 2001. emitira dva puta mjesečno na Televiziji Novi Sad.

To je jedina televizijska emisija posvećena vojvođanskim Hrvatima, a priprema je tročlana ekipa novinara iz Subotice. Ovo je treći put da TVNS odbija emitirati tu jedinu redovitu televizijsku emisiju na hrvatskom u SiCG.

Prvi put TVNS je odbila emitirati "TV divane" u svibnju 2001. zbog izjave patera Marjana Kovačića, u kojoj je on rekao da Bunjevci u Vojvodini pripadaju hrvatskom narodu. Drugi put čelnici TVNS odbili su emitirati "TV divane" u lipnju 2003. godine zbog snimaka mladića s četničkim obilježjima koji su željeli prekinuti proslavu 100. obljetnice postojanja Hrvatskog doma u Novom Slankamenu.

Pročitajte više