Tvrtka Miroslava Miškovića demantira: Nema prodaje Delta holdinga

"DELTA holding nije na prodaju i o tome nikada nisu vođeni nikakvi razgovori", demantirala je jučer vijest da Miroslav Mišković prodaje svoje poslovno carstvo Jelena Krstović, direktorica korporativnih komunikacija te tvrtke.

"Svi dijelovi Deltinog poslovnog sustava imaju jasne i ambiciozne razvojne planove, kroz vlastiti rast i kroz nova preuzimanja, što posebno važi za osnovne poslove", dodala je Krstović koja je ipak rekla da Mišković razmišlja o prodaji 50-postotnog kapitala u maloprodajnom lancu Delta Maksi strateškim partnerima. "Razgovara se isključivo o prodaji manjinskog paketa, eventualno do 50 posto čime će Maksi ostati nacionalni trgovački lanac.

Prema pisanju RTS-a, stručnjaci spekulacije o eventualnoj prodaji Delta holdinga definiraju kao Miškovićevu odluku zbog teškoća u poslovanju, nedostatka kadrova ili želje da se okrenu nekoj drugoj djelatnosti. U tom kontekstu, govori se da će se Miroslav Mišković okrenuti poljoprivredi.

Nejasan odnos države i tajkuna

Stručnjaci dodaju kako će Delta biti teško prodana zbog spora kojega ima s Milkom Forcan koja je blokirala jednu od njegovih tvrtki, puštajući mjenicu od pet milijuna eura.

Stjepan Gredelj iz Savjeta za borbu protiv korupcije za B92 je odbacio mogućnost da se radi o obračunu države s Miškovićem jer je upravo on davao čak 10 posto BDP-a. "Odnos države i tajkuna u Srbiji nikad nije bio najjasniji običnim građanima. Većina je ustvari smatrala da oni rade jedni za druge i da su ovdašnji bogataši veliki novac uglavnom stekli pod pokroviteljstvom vlasti", rekao je Gredelj.

Podsjetimo, srpski mediji jučer su objavili informaciju da je Miroslav Mišković, najbogatiji čovjek u Srbiji, odlučio prodati sve svoje tvrtke i napustiti posao u Srbiji. Blic je naveo da Mišković ne prodaje samo Delta Maksi nego je belgijskoj tvrtki Delhaize ponudio većinski udio u Delta holdingu, nakon čega bi svoje poslovanje potpuno premjestio iz Srbije.

Pročitajte više