U Americi pogubljen posljednji osuđenik pred streljačkim vodom

U JEDNOM zatvoru u američkoj saveznoj državi Utah jutros je pogubljen posljednji osuđenik na smrt nad kojim je egzekucija obavljena strijeljanjem, objavio je Odjel za izvršenje kazni u Utahu.

Ronnie Lee Gardner, koji je prije 25 godina osuđen zbog ubojstva tužitelja Michaela Burdella, u kojeg je 1985. godine pucao usred sudnice u Salt Lake Cityju pokušavajući pobjeći i izbjeći suđenje za prijašnje ubojstvo, na izvršenje smrtne kazne čekao je punih 25 godina.

Sve to vrijeme raznim je pravnim postupcima pokušao ishoditi pomilovanje, pozivajući se na činjenicu da izvršenje kazne punih 25 godina nakon izvršenja djela nema opravdanja ni smisla te da krši njegova ljudska prava, no u tome nije uspio. Nakon što su iscrpljene sve pravne mogućnosti opoziva egzekucije i nakon što je u četvrtak poslijepodne s Vrhovnog suda stigla i posljednja odbijenica na molbu za odgodu izvršenja kazne, Gardner je danas rano ujutro izveden pred streljački stroj i pogubljen, potvrdio je Odjel za izvršenje kazne.

Gardner je tek treća osoba u SAD koja je u posljednje 33 godine, nakon što je 1976. godine država Utah odlučila ponovno uvesti smrtnu kaznu, pogubljena na ovaj način. Svi su pogubljeni upravo u Utahu, a po svemu sudeći ovo će biti i zadnja takva egzekucija, jer SAD odustaju od ovakvog načina izvršenja smrtne kazne.

Pročitajte više