U Americi poslane bombe Sorosu, Obami, Clintonima i CNN-u. Što se to događa?

Foto: EPA

BOMBA je danas pronađena u redakciji CNN-a, zbog čega su novinari i ostali zaposlenici evakuirani. 

Bombe su otkrivene, jučer navečer i danas, i na putu za domove Hillary i Billa Clintona te Baracka i Michelle Obame - ali, prema određenim informacijama koje su kasnije demantirane, i za Bijelu kuću. 

Ranije ovog tjedna, u ponedjeljak, paket-bomba pronađena je i u poštanskom sandučiću Georgea Sorosa. Što se točno događa u Americi?

>> Pronađena bomba u Sorosevom poštanskom sandučiću

>> U kući Hillary Clinton pronađena bomba?

>> CNN-u poslana bomba, evakuirani uredi u New Yorku

Ponedjeljak - bomba poslana Sorosu

Prvo je u ponedjeljak u poštanskom sandučiću ispred kuće poznatog magnata Georgea Sorosa u Okrugu Westchester u državi New York pronađena bomba, objavila je policija, a bomba je detonirana u obližnjem šumskom području. Prema priopćenju policije u Bedfordu, vlasti su prethodno dobile telefonsku prijavu o sumnjivom paketu na Sorosovoj adresi.

Zaposlenik na imanju otvorio je paket otkrivši da je unutra sumnjivo eksplozivno sredstvo. Potom je odložio predmet u obližnji šumarak i pozvao policiju. Policijski tehničari stigli su na lice mjesta i detonirali bombu, kazao je predstavnik policije za The New York Times. Kako se doznaje, Soros, koji stanuje na toj adresi, u to vrijeme nije bio kod kuće. 

Utorak i srijeda - bomba poslana na adresu Obama i Clintona

Zatim je u utorak navečer američka Tajna služba, koja se bavi osiguranjem sadašnjih i bivših američkih lidera, presrela potencijalnu eksplozivnu napravu u poštanskoj pošiljci poslanoj na adresu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i bivše prve dame, senatorice i kandidatkinje za predsjednicu SAD-a i protukandidatkinje Donalda Trumpa, Hillary Clinton, u Chappaqui, New York, kako su javili američki mediji.

Potom je u utorak ujutro po lokalnom vremenu ista takva potencijalna paket-bomba pronađena i na putu za dom bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle.

Policijski službenik rekao je za CNN da su improvizirane eksplozivne naprave pronađene u paketima za Obame i Clintone rudimentarne, ali funkcionalne, i dodao da su slične onoj koja je poslana Sorosu.

Srijeda - bomba poslana u CNN

 

 

A na kraju je danas poslijepodne, odnosno ujutro po lokalnom vremenu, i u redakciji CNN-a u zgradi Time Warner Centra u New Yorku pronađena improvizirana eksplozivna naprava, zbog čega je na teren izišao protueksplozivni odjel njujorške policije, a novinari i zaposlenici su evakuirani. Naprava koja je sadržavala žice i metalnu cijev uklonjena je i poslana u policiju na analizu, javila je njujorška policija.

U međuvremenu je CNN objavio da je moguća paket-bomba poslana i za Bijelu kuću, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika, no tu je informaciju kasnije demantirala Tajna služba.

Njujorška policija je na Twitteru upozorila izabrane dužnosnike i novinare da ne otvaraju nikakve sumnjive pakete koje dobiju poštom. Čini se da su na meti dužnosnici Demokratske stranke i novinari, upozorila je policija. CNN je, međutim, naknadno izvijestio da meta ove improvizirane bombe nisu bili novinari i urednici CNN-a, nego bivši direktor CIA-a John Brennan.

Stoji li isti bombaš iza napada?

No i CNN i Brennana, Obame, Clintone i Sorosa povezuje jedna upadljiva karakteristika: Svi su kritički nastrojeni prema trenutnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, i svi su se isto tako našli na meti njegovih vrlo oštrih, a ponekad i uvredljivih, vulgarnih i naprosto lažnih kritika, napada i optužbi. Osim toga, svi su oni bili predmet bizarnih desničarskih teorija zavjere.

 

Stoga će, kako piše The New York Times, istraga sigurno uzeti u obzir mogućnost da se radi o istom bombašu čije su mete i inače glavne mete ekstremne desnice i Trumpovih pristaša. Međutim, policijski dužnosnik je za NY Times istaknuo kako su motivi ovog - ili ovih - bombaša i dalje nepoznati i kako nitko zasad nije preuzeo odgovornost, kao što je često slučaj u bombaškim napadima ovog tipa. 

Američki obavještajni dužnosnik rekao je za CNN da je prerano reći postoji li poveznica s terorizmom u vezi sa sumnjivim paketima.

 

Pročitajte više